MUURLA
Perusinventointi
Turun maakuntamuseo
Inventoija: FM Esa Laukkanen
Muurlan tämänkertainen muinaisjäännösinventointi oli osa Turun maakuntamuseon, Salon seudun kuntien ja Varsinais-Suomen liiton yhteistä SARAKUM -projektia (Salon seudun rakennettu kulttuuriympäristö ja maisema projekti). Rahoittajina toimivat Muurlan kunta, Varsinais-Suomen liitto ja EU sekä Turun maakuntamuseo.
Inventoinnin tärkein työmenetelmä oli perinteinen pintapoiminta nopeutensa ja tehokkuutensa vuoksi. Inventoinnissa tarkastettiin viljelysmaita ja muita alueita, joissa maan pinta oli paljaana, kuten metsämaan aurausalueita. Käytettävissä oleva aika ei juurikaan antanut myöten historiallisen ajan muinaisjäännöksiä koskevan tiedon järjestelmälliseen keruuseen.
Inventoinnissa tuli esille kolme aiemmin tuntematonta esihistoriallista asuinpaikkaa, ja yksi aiemmin varmentamaton asuinpaikka varmentui. Asuinpaikat sopivat lähinnä kivikautisiksi. Yksi niistä on Varemäellä, jolla on myös kiviröykkiöhauta. Inventoinnissa löydettiin myös tunnistamattoman muinaisjäännös, jossa oli laajahko rautakuonaesiintymä hietikkokankaalla suuren, nyt jo osaksi louhitun maakiven juurella, sekin sijaitsee Varemäellä. Yksi kiviröykkiöryhmä, jonka laadusta ja sijainnista ei ollut tarkkaa tietoa, tuli paikannetuksi, ja se vaikuttaa mahdollisesti historialliseen aikaan kuuluvalta muinaisjäännökseltä.
Kivikausi on kaiken kaikkiaan vahvasti esillä Muurlan muinaisjäännöskannassa: sen kivikautisten asuinpaikkojen luku suhteessa kunnan pinta-alaan on varmastikin suurimpia koko Suomessa. Röykkiöistä valtaosa lienee pronssikautisia. Muurlassa olevista historiallisen ajan muinaisjäännöksistä ovat merkittäviä mm. perimätiedon tuntemat uhripaikat, joita yleensä ottaen on Etelä-Suomesta tiedossa suhteellisen vähän. Tietooni ei tullut Muurlasta yhtään muinaisjäännöstä, joka olisi tutkimattomana ollut välittömässä tuhoutumisvaarassa.
Löydöt: KM 33327–33354
Kenttätyöaika: 13.5.–14.6.2002
Tutkimuskustannukset: Muurlan kunta, Varsinais-Suomen liitto ja Euroopan Unioni
Tutkimusraportti: Esa Laukkanen 28.4.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |