SIUNTIO STÖRSVIK
Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösten inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FK Jyri Saukkonen
Inventoinnin syynä oli Siuntion kunnan suunnitelma kunnan eteläosassa sijaitsevan Störsvikin alueen osayleiskaavan muuttamiseksi.
Inventoinnissa löydettiin yksi esihistoriallinen kiinteä muinaisjäännös, pronssikautinen hautaröykkiö. Lisäksi löydettiin kuusi selvästi historialliselta ajalta peräisin olevaa röykkiötä, jotka sijaitsevat neljässä eri kohteessa. Alueen eteläosasta löydettiin myös historialliselta ajalta oleva kohde, joka käsittää useita kuoppia, jotka muodostavat pyöreän kehän. Kaikkiaan löydettiin siis kuusi kohdetta, joista vain pronssikautinen röykkiö katsottiin kiinteäksi muinaisjäännökseksi ja historiallisen ajan kohteet ns. tentatiiviryhmään kuuluviksi. Kertomukseen sisältyy myös kaksi entuudestaan tunnettua historiallisen ajan röykkiökohdetta.
Pronssikautinen röykkiö (Siuntio 48, Störsvikin Kasaberget) sijaitsee Störsvikin kylän jyrkkärinteisellä ja ympäristöään selvästi korkeammalla Kasaberget -nimisellä kalliolla, kallionypylän laella. Röykkiön koko on 2,3 x 1,8 m ja korkeus n. 50 cm. Röykkiön kivet ovat kookkaita, särmikkäitä lohkareita, jotka ovat selvästikin kalliosta rapautumalla irronneita.
Kertomuksessa selostetuista historiallisen ajan röykkiöistä kolme (kolmessa kohteessa) on ulkonäkönsä ja pienen kokonsakin puolesta hyvin verrattavissa toisiinsa. Näiden kolmen röykkiön yhdennäköisyys on niin ilmeinen, että niiden voitaisiin sanoa olevan samaa "tyyppiä". Röykkiöille tunnusomaisia piirteitä ovat pieni koko (n. 1–2 m), nelikulmaisuus, suhteellisen pystyt seinämät (korkeus lasketaan kymmenissä senttimetreissä) ja suhteellisen tasainen lakialue. Lisäksi röykkiöt vaikuttavat huolellisesti kootuilta, ne ovat hyvin säilyneitä eivätkä ole juurikaan sortuneet. Mainittuihin röykkiöihin liittyy ulkonäkönsä puolesta myös neljännen kohteen röykkiö, joka on kuitenkin selvästi muita röykkiöitä pitempi, suorakaiteenmuotoinen. Röykkiöt ovat selvästi peräisin historialliselta ajalta ja ne lienevät yleisesti ottaen samanikäisiä, mutta eivät välttämättä kovin vanhoja. Vaikuttaa siltä, että näiden röykkiöiden funktiokin on sama, mutta mikä funktio on, jäi inventoinnin perusteella avoimeksi. Sen sijaan yhden kohteen (Siuntio, Sjöbodudden) kumparemainen, pyöreähkö ja sammaleen peittämä röykkiö, joka poikkeaa ulkonäöltään selvästi muista kertomuksen röykkiöistä, on ehkä uunin tai jonkinlaisen työpaikan tai valmistuspaikan jäännös.
Löydöt: –
Kenttätyöaika: 23.–27.9.2002
Tutkimuskustannukset: Siuntion kunta 4 120 €
Tutkimusraportti: Jyri Saukkonen 3.12.2002 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |