YLÄMAA
Perusinventointi
Etelä-Karjalan museo
Inventoijat: fil. yo Antti Bilund ja FM Ville Laakso
Inventoinnin järjesti Etelä-Karjalan museo, rahoitti Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö, ja sitä valvoi Etelä-Karjalan museosn maakunta-amanuenssi dos. Jukka Luoto.
Ylämaan oli aiemmin inventoinut Timo Miettinen 1980-luvulla. Kunnasta tunnettiin ennen inventointia yksi kivikautinen asuinpaikka, yksi rautakautinen hautalöytö sekä puoli tusinaa irrallisia kivikautisia esineitä. Koska aiemmin tunnettuja muinaisjäännöksiä ja irtolöytöjä oli vähän, ja niistä oli jo koottu tiedot Miettisen inventoinnissa, voitiin nyt keskittyä etsimään uusia muinaisjäännöksiä. Niitä etsittiin tarkastamalla maastossa sijainniltaan suotuisia paikkoja sekä kirjallisten lähteiden ja yleisöilmoitusten perusteella mielenkiintoisilta vaikuttaneita kohteita. Etsintä painottui kivikautisiin asuinpaikkoihin ja rautakauden–keskiajan kalmistoihin. Näiden osalta mahdollisuudet uuden tiedon saamiseen Ylämaalla arvioitiin parhaiksi. Ne myös liittyvät Etelä-Karjalan alueella viime vuosina tehtyyn muuhun arkeologiseen tutkimukseen.
Inventoinnissa todettiin yhdeksän uutta kivikautista asuinpaikkaa, joista kolme oli luumäkeläisen arkeologian harrastaja Pekka Siiropään löytämiä. Kivikautisissa asuinpaikkalöydöissä on huomiota herättävää rannansiirtymisen perusteella mesoliittisten kohteiden suuri osuus. Erityisen mielenkiintoisina voidaan pitää kahta ilmeisesti Ancylusmaksimin aikaan ajoittuvaa asuinpaikkaa. Mesoliittisen ajan jälkeen meri ei ole enää ulottunut Ylämaalle. Nykyisten järvien rannoilla tarkastettiin runsaasti maastonsa ja maaperänsä perusteella erinomaisesti asuinpaikaksi sopivia kohteita, mutta tulokset jäivät tarkastettujen alueiden laajuuteen verrattuna vähäisiksi. Löytyneissä kohteissa kiinnittää huomiota löytöjen yksipuolisuus, erityisesti keramiikan puuttuminen muuten melko runsaslöytöisiltäkin paikoilta. Varmuudella neoliittisia tai varhaismetallikautisia kohteita ei löytynyt.
Lisäksi tarkastettiin muutamia kohteita, joista oli tullut tietoon hautaamiseen viittavia luulöytöjä. Kahdesta kohteesta voitiin nytkin todeta merkkejä hautauksista. Hautapaikat ajoittunevat historialliselle ajalle, mutta niiden taustasta ei kenttätöissä saatu tarkkaa tietoa.
Löydöt: KM 33720–33732, TYA 815
Kenttätyöaika: yhteensä 15 päivää touko- ja elokuussa 2002
Tutkimuskustannukset: Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö
Tutkimusraportti: Antti Bilund ja Ville Laakso 25.5.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |