OULU KIVINIEMI METSOKANGAS
Varhaismetallikautisen työpaikan kaivaus
Pk 3422 05 Madekoski
p = 7205 755–764 y= 3432 725–734 z = 27–29
Oulun yliopisto, yleinen arkeologia
Kaivauksenjohtajat: fil. yo Sanna Hujanen ja fil. yo Tiina Äikäs
Oulun yliopiston arkeologian laboratorio suoritti tutkimuskaivaukset Oulun Metsokankaan kaavarunkoalueella elo–syyskuussa 2003. Tutkimuksen vastuullisena johtajana toimi professori Milton Nufiez ja kenttäjohtajina Sanna Hujanen ja Tiina Äikäs. Tutkimuskohteena oli varhaismetallikautinen keittokuoppa, joka sijaitsi Metsokankaalla Oulujoen eteläpuolella noin kahdeksan kilometriä eteläkaakkoon Oulun keskustasta. Kohde oli inventoitu vuosina 1986, 2000 ja 2001.
Keittokuoppa kaivettiin kahdessa sektorissa, jotka olivat toisiaan vastakkain keittokuopan lounais- ja koillisosissa. Metodina käytettiin sovellettua tasokaivausta, mutta rakenteen keskeiset osat kaivettiin stratigrafisesti esiin. Keittokuopan lämmitysfunktioon liittyneet kivet punnittiin. Keittokuoppa oli halkaisijaltaan 8,8 metriä ja sen kivipanos painoi noin 5400 kiloa. Kuoppaan liittyneestä hiilestä tehdyn ajoituksen perusteella kuoppa todettiin varhaismetallikautiseksi.
Keittokuoppa sijaitsi rinteessä kohdassa, jossa luonnollinen kivikko vaihtui hiekkamaahan, mikä oli otollinen paikka kuopan kaivamisen kannalta. Kuopan itävallia kaivettaessa esiin tuli laajahko hiiltynyt alue, jossa oli havaittavissa yhdensuuntaisia ja ristikkäisiä puusäleitä. Samaisen vallin profiilissa oli erotettavissa kahdeksan stratigrafista kerrosta, jotka ovat todennäköisesti syntyneet kuoppaa kaivettaessa. Kuoppa oli kaivettu osittain hiekkamaahan, mutta myös pohjasaveen, jossa se rajautui suoraseinäiseksi ja tasapohjaiseksi lieriöksi. Kuopan vallista löytyi kaksi kvartsikaapimen katkelmaa.
Löydöt: KM 33973:1–2
Ajoitus: varhaismetallikausi
Tutkitun alueen laajuus: 29,5 m²
Kenttätyöaika: 11.8.–2.9.20003
Tutkimuskustannukset: Oulun kaupungin tekninen keskus
Tutkimusraportti: Sanna Hujanen ja Tiina Äikäs 12.12.2003 Oulun yliopiston arkeologian laboratoriossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |