VANTAA VIINIKKALA 2
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Pk 2043 01 Hämeenkylä
p = 6688 810–850, i = 3382 220–240, z = 26–29
Museoviraston arkeologian osasto
Kaivauksenjohtaja: FM Sirpa Leskinen
Vantaan Viinikkala 2 -nimisellä kivikautisella asuinpaikalla suoritettiin arkeologisia koekaivauksia kolmen viikon ajan 30.5.–19.6.2003. Kaivaukset tulivat ajankohtaisiksi, kun Vantaan kaupunki oli suunnitellut rakentavansa paikoitusalueen ja poluston palvelemaan Vantaankosken äärellä sijaitsevan virkistysalueen ja vanhaan Dahlforsin viilatehtaaseen kunnostetun tilausravintolan tarpeita. Paikoitusalue oli suunnitelmissa sijoitettu Viinikkala 2 -asuinpaikan läntisimpään kolkkaan, joka sijaitsee Vantaanjoen mutkan kohdalla, törmän päällä, Kuninkaantien eteläpuolella, Kuninkaantien ja Voudintien risteyksen tuntumassa, ruohikkoisen aukean kohdalla. Koekaivaukset rahoitti muinaismuistolain 15 §:n nojalla rakennushankkeen toteuttaja, Vantaan kaupunki.
Viinikkala 2 -asuinpaikka on huomattavan laaja-alainen ja se sijaitsee etupäässä Kuninkaantien pohjoispuolisilla pelloilla, aina Hommaksen ja Gårdsin taloihin asti. Pelloilta on löytynyt lukuisia kiviesineitä, ensimmäiset jo 1900-luvun alkupuolella. Arkeologit ovat käyneet paikalla inventointien yhteydessä, mutta arkeologisia kaivauksia ei Viinikkala 2:ssa ole aikaisemmin suoritettu.
Koekaivausten perusteella voitiin todeta, että yhtenäistä kulttuurikerrosta paikalla ei ollut säilynyt maanmuokkauksesta johtuen, mutta muutama likamaaläikkä erottui kaivaustasoissa. Myös muutaman koekuopan profilissa havaittiin merkkejä likamaakerroksesta. Multakerroksen paksuus vaihteli noin 20:sta 50:een senttimetriin ja sen alla oli hienoa hiekkaa tai hietaa. Esinelöytöjä tuli miltei koko tutkittavana olleelta alueelta; vain kaksi koekuoppaa osoittautui löydöttömiksi. Löytöihin lukeutuvat mm. kvartsi- ja kivilajiesineistö, palanut luu sekä paikalle ennestään tuntematon materiaali, saviastianpalat, joissa on erotettavissa ainakin varhaiskampakeramiikan ja myöhäiskampakeramiikan palasia sekä nuorakeramiikkaa. Mielenkiintoisin esinelöytö oli lusikkamaisen savi-idolin jalkaosan katkelma, joka on koristeltu ns. hapsuviivoin. Lisäksi löytyi muutama palaneen saven kappale, pii-iskos, tuluspiin kappale sekä punamultakokkare.
Tutkittavana ollut Viinikkala 2 -asuinpaikan läntisin osa ajoittuu löytöjensä ja korkeutensa perusteella mesoliittista aikaa nuoremmaksi, lähinnä varhaiskampakeraamiselta ajalta nuorakeraamiseen aikaan.
Löydöt: KM 34277:1–308
Ajoitus: kivikausi (barhaiskampakeramiikka, myöhäiskampakeramiikka, nuorakeramiikka), 5805 ± 50 BP (Hela-886), 5865 ± 55 BP (Hela-887)
Tutkitun alueen laajuus: kaivaus 65 m²
Kenttätyöaika: 30.5.–10.6.2003
Tutkimuskustannukset: Vantaan kaupunki 28 500 euroa
Tutkimusraportti: Sirpa Leskinen 26.5.2004 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa |