KIIHTELYSVAARA
Perusinventointi
Pohjois-Karjalan Museo
Inventoija: FM Oili Forsberg
Kontiolahden kunnan muinaisjäännösinventointi toteutettiin Pohjois-Karjalan Museon Polkuja esihistoriaan -hankkeen osana. Tämä hanke kuuluu EU:n tavoite 1 -ohjelmaan, ja rahoittajina ovat EU:n lisäksi Pohjois-Karjalan ympäristökeskus sekä Pohjois-Karjalan liitto. Projektin keskeisimpiä toimenpiteitä ovat arkeologiset perusinventoinnit Jyty-kuntien alueella. Näistä kunnista Joensuu, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi inventoitiin kesällä 2002, Eno, Pyhäselkä, Kiihtelysvaara sekä Kontiolahti inventoitiin 2003. Inventointien ja arkistotietojen pohjalta kootaan paikkatietokanta alueen muinaisjäännöksistä. Tarkoituksena on rakentaa arkeologisia luontopolkuja kuntien alueelle sekä koota verkkosivut ja arkeologinen perusnäyttely Pohjois-Karjalan Museoon. Polkuja esihistoriaan -hankkeen perimmäisenä tarkoituksena on kulttuuriympäristön suojelun tehostaminen sekä esihistoriallisen perinnön arvostuksen lisääminen.
Koska Kiihtelysvaaran alueelta ei entuudestaan tunnettu ainoatakaan kiinteää esihistoriallista muinaisjäännöstä, oli kenttätyön pääpaino tällaisten kohteiden etsimisessä sekä entuudestaan tunnettujen irtolöytökohteiden tarkastamisessa. Esihistoriallisia kohteita muinaisjäännösrekisteriin kirjattiin inventoinnin tulosten perusteella neljä kappaletta, kaikki kivi- tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja. Lisäksi tähän rekisteriin kirjattiin kaksi ortodoksikalmistoa. Tentatiivikohteita kunnasta rekisteröitiin kolme, yksi mahdollinen esihistoriallinen asuinpaikka sekä kaksi ortodoksikalmistoa, joiden täsmällinen sijainti jäi epävarmaksi. Irtolöytökohteita Kiihtelysvaaralta kirjattiin kymmenen.
Kuva Kiihtelysvaaran esihistoriasta syveni jonkin verran kesän 2003 inventoinnissa. Vaikuttaa siltä, että pikkujärvien ja lampien pinnat ovat jossain vaiheessa kivikauden päättymisen jälkeen jääneet nousevien vedenpintojen alapuolelle, minkä seurauksena osa kivikautisista asuinpaikoista on jäänyt veden alle. Rautakautisia löytöjä tai löytökohteita ei alueelta edelleenkään tunneta lainkaan, mutta lukuisat historiallisen ajan ortodoksikalmistot ja tsasounien paikat antavat aiheen epäillä, että asutusta on alueella ollut kaiken aikaa, ja todennäköinen valtaväylä Kiihtelysvaaralta Laatokalle on ollut Jänisjoki.
Löydöt: KM 33860–33864
Kenttätyöaika: 27.6.–16.7.2003
Tutkimuskustannukset: Polkuja esihistoriaan -hanke
Tutkimusraportti: Oili Forsberg 31.10.2003 Pohjois-Karjalan Museossa ja Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |