PERNIÖ KIRJAKKALA–MUTAINEN
Kaava-alueen inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FK Jyri Saukkonen
Inventoinnin syynä oli osayleiskaavan laatiminen Perniön kunnan luoteisosassa sijaitsevalle Kirjakkalan–Mutaisten alueelle. Kaava-alueen maa-ala rajautui lännessä ja luoteessa merenlahteen ja maa-alueella koillisessa Salon kaupunkiin. Alueen pituus oli 5,8 km ja leveys maa-alueella enimmillään 3,2 km. Alueelta tunnettiin entuudestaan kaksi kiinteää muinaisjäännöstä, Mutaisten kampakeraaminen asuinpaikka ja Tattaroistenmäen pronssikautinen hautaröykkiö, sekä viisi kivikautista irtolöytöä.
Maastotyöt tehtiin pääasiassa maastotarkastuksina, joissa etsittiin äestetyiltä peltoalueilta kivikautisia asuinpaikkoja ja metsä- ja avokallioalueilla hautaröykkiöitä. Pellot olivat alueella varsin suureksi osaksi oraalla, mikä rajoitti maastotöiden kohdentamista kivikautisten asuinpaikkojen etsimisessä. Koekuoppia tehtiin metsämaastossa yhdelle alueelle. Entuudestaan tunnetulla Mutaisten asuinpaikalla selvitettiin mm. vuoden 1962 kaivausalueen sijainti, josta ei ollut entuudestaan käytettävissä tarkkoja tietoja. Asuinpaikalta saatiin kokoelmiin myös talonväen löytämät kivitaltan teräkatkelma, kaksi piiesineitä ja pii-iskos (KM 33807:1–4).
Inventoinnissa löydettiin peltomaastosta yksi kivikautinen asuinpaikka (Mutainen 2), jonka löytöaineisto käsittää koristeettomia saviastianpaloja, kivilaji-iskoksen ja kvartsi-iskoksia (KM 33808:1–19). Alueelta on löydetty aiemmin irtolöytönä keskentekoinen nuorakeraaminen nelisivuinen oikokirves. Löydetty asuinpaikka sen sijaan on kampakeraaminen ja korkeuksista päätellen melko samanikäinen kuin entuudestaan tunnettu Mutaisten asuinpaikka, jonka keramiikka on vanhempaa tyypillistä kampakeramiikkaa. Asuinpaikka on siis oikokirvestä nuorempi.
Kokoelmiin saatiin irtolöytönä myös kivikautinen reikäkivi (KM 33809). Hautaröykkiöitä inventoinnissa ei löydetty.
Löydöt: KM 33807–33809
Kenttätyöaika: 19.–23.5.2003
Tutkimuskustannukset: Perniön kunta 3223 euroa
Tutkimusraportti: Jyri Saukkonen 20.8.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |