PYHÄSELKÄ
Perusinventointi
Pohjois-Karjalan museo
Inventoija: FL Petro Pesonen
Pyhäselän kunnan muinaisjäännösinventointi on osa Pohjois-Karjalan museon Polkuja esihistoriaan -hankketta. Hanke kuuluu EU:n tavoite 1-ohjelmaan, rahoittajina on EU:n lisäksi Pohjois-Karjalan ympäristökeskus ja Pohjois-Karjalan liitto. Projektin keskeisimpiä toimenpiteitä ovat arkeologisen perusinventoinnin suorittaminen Jyty-kuntien (Eno, Joensuu, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi ja Pyhäselkä) alueella sekä paikkatietokannan kokoaminen alueen muinaisjäännöksistä inventointi- ja arkistotietojen perusteella. Tarkoituksena on rakentaa arkeologisia luontopolkuja kuntien alueelle sekä koota verkkosivut ja näyttely, joissa hyödynnetään inventoinnin tuloksia. Hankkeen tavoitteena on kulttuuriympäristön suojelu ja siihen kohdistuvan arvostuksen lisääminen.
Pyhäselän inventoinnissa tarkastettiin ennestään tunnetut kiinteät muinaisjäännökset ja suurin osa irtainten esineiden löytöpaikoista. Ennen inventointia Pyhäselästä oli rekisteröity kahdeksan kiinteää muinaisjäännöstä, joista neljä kivi- ja/tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja, kaksi ortodoksikalmistoa, tarinapaikka (kivi) ja röykkiökohde. Esihistoriallisia irtolöytöpaikkoja kunnasta tunnettiin 15. Niin sanottuja tentatiivikohteita, eli muinaisjäännöksiä, jotka ovat ajaltaan ja tarkoitukseltaan sekä suojelustatukseltaan epämääräisiä ei muinaisjäännösrekisterissä ollut lainkaan.
Inventoinnissa löydettiin 12 ennestään tuntematonta kiinteää muinaisjäännöstä, joista yksi oli vanha kiviesineen irtolöytöpaikka. Kaikki löydetyt muinaisjäännökset ovat esihistoriallisia asuinpaikkoja, jotka ajoittuvat pääasiassa kivikautisiksi. Tentatiivikohteita luetteloitiin kolme kappaletta. Nämä ovat yksi historiallisen ajan talonpaikka, viljelysröykkiökohde ja ajoittamaton painanne. Irtolöytöpaikoiksi luettiin inventoinnissa löydetyistä kohteista ne, joista löytyi asuinpaikkalöytöjä (kvartsia yms.), mutta niin vähän, ettei kohdetta voi ilman muuta luokitella kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Tällaisia kohteita löytyi neljä kappaletta. Lisäksi saatiin Kansallismuseon kokoelmiin kaksi 1960-luvulla löydettyä kiviesinettä ennestään tuntemattomalta löytöpaikalta.
Merkittävimpiä uusia kohteita ovat Matolahden asumuspainannekohde Pieni-Onkamon rannalla, lähellä ennestään tunnettua Saviniemen eli Rinkumäen asuinpaikkaa, Poroniemen varhaiseen metallikauteen saakka ajoittuva asuinpaikka, jolta on todennäköisesti Luukonsaaren keramiikkaa, Hölhönsärkän asuinpaikat Ohvanassa sekä Saunakallion ja Sillankorvan asuinpaikat Iiksenjoen laaksossa. Asuinpaikkojen keramiikkamateriaalissa on em. Luukonsaaren keramiikan lisäksi kivikautista asbestikeramiikkaa (todennäköisesti Pöljän keramiikkaa) sekä tyypillistä kampakeramiikkaa.
Löydöt: KM 34192–34211
Kenttätyöaika: 29.9.–4.10. ja 6.–7.10.2003
Tutkimuskustannukset: Polkuja esihistoriaan -hanke
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 16.2.2004 Pohjois-Karjalan museossa ja Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |