Pietarin kivikilpi -hankkeen tavoitteena oli päivittää Kaakkois-Suomen linnoitusten dokumentointia ja inventointia, kehittää opastusjärjestelmää sekä parantaa linnoitusten saavutettavuutta matkailukohteina.Linnoitukset ovat osa Pietarin puolustukseksi rakennettua linnoitusketjua. Utin linnoitus rakennettiin vuosina 1791–1792 suojaamaan Lappeenrannasta Hämeenlinnaan johtavaa tietä.
Toukokuussa 2008 kartoitettiin linnoituksen, yhdyskaivantojen, pattereiden osia ja rakenteita. Tähden muotoinen linnoitus rakennettiin Salpausselän harjulle, joka rajautuu pohjoisessa Haukkajärveen ja etelässä Haukkasuohon. Linnoitus muodostuu neljästä puolibastionista, joita yhdistää linnoituksen länsi- ja itäsivuilla taitteiset kurtiinimuurit. Linnoituksen kaakkois- ja luoteisosassa on puolibastionien välissä tenaljivarustukset. Vahvin puolustussuunta on linnoituksen länsisivulla, jossa on raveliinin lisäksi kaksi pientä kulmalinnoitusta. Kolmas kulmalinnoitus on suojannut linnoituksen itäosan sisäänkäyntiä. Kaakko-luodesuuntaisen linnoituksen pituus on 218 metriä ja leveys 172 metriä. Linnoituksen päävallia kiertää vallihauta ja vastavalli, sekä ulkovallin muotoja myötäilevä sudenkuopparivistö. Raveliinin ja sisäänkäynnin eteen on vallihautaan rakennettu kaksi poikkivallia, jotka sulkevat suoran näkymän vallihaudan molempiin suuntiin.
Linnoituksen luoteispuolella on harjuun kaivettu noin 188 metriä pitkä yhdyskaivanto, jonka koillispäässä on suorakaiteen muotoinen traverssi. Yhdyskaivannon luoteispäässä on patteri. Linnoituksen kaakkoispuolella on toinen, noin 350 metriä pitkä yhdyskaivanto, jossa on ollut kaksi traverssia ja patteri. Yhdyskaivanto on päättynyt Haukkasuon reunalla reduttiin. Linnoituksen sisäpuolella on ollut neljä puurakenteista kasarmirakennusta, talli, muonavarasto, vartiorakennus ja talousrakennus, sekä kaksi ruutikellaria, joista toinen on ollut puurakenteinen ja toinen kivirakenteinen. Näiden lisäksi redutissa ja linnoituksessa on ollut kivestä tehdyt kaivot. Piha-alueelta löydettiin vartiorakennuksen perustukset sekä kaivon ja ruutikellareiden paikat. Kasarmin keskiosan kohdalla maan pinnalle näkyi yhden tulisijan perustukset ja muutamia perustuskiviä.
Vallin päällä, puolibastionien ja tenaljivarustusten ylätasanteella, on uusia kaivantoja ja kuoppia. Parhaiten on säilynyt eteläosan puolibastioni. Luoteisosan patteriin on kaivettu jälkeenpäin taisteluhauta, josta maata on nostettu sen reunoille. Luoteisosan ja kaakkoisosan yhdyskaivantojen reunoille on kaivettu poteroita ja kuoppia. Kaakkoisosan redutti ja yhdyskaivannon kaakkoisosa ovat jääneet kokonaan Tyrrin ampumaradan rakennusten ja maavallien alle. Hevosenkengän muotoisen patterin läpi on tehty taisteluhauta ja sen alueelle on kaivettu poteroita sekä kuoppia. Patterin oikeaa siipeä on tasattu. Kaakkoisosan yhdyskaivannon toinen traverssi on ilmeisesti jäänyt valtatie 6:n alle. Utin linnoitus on ollut vuodesta 1990 lähtien Museoviraston hoitoyksikön työkohteena. Museovirasto on restauroinut linnoitusta 1980- ja 1990-luvuilla. Linnoituksen alueella ei ole tehty arkeologisia kaivauksia. |