Inventoinnin tavoitteena oli etsiä kaava-alueilta ennestään tuntemattomia esihistoriallisen ja historiallisen ajan muinaisjäännöksiä sekä selvittää tunnettujen muinaisjäännösten kunto ja määrittää niiden laajuus.
Gesterbyn ja Sepänkylän kaava-alueen inventointi:
Inventoinnissa käytiin ensisijaisesti läpi alueet, joille kaavamuutoksia on luvassa. Alueelta tunnettiin ennestään kaksi kivikautista irtolöytöpaikkaa, jotka myös tarkastettiin. Lisäksi käytiin koeluontoisesti läpi Hemträsketin luonnonsuojelualueen länsiosan rinnettä. Omana kokonaisuutenaan voidaan pitää Porkkalan vuokra-aikana vuosina 1944–56 venäläisten rakentamien linnoitteiden paikallistamista.
Tarkastuksissa löytyi kaikkiaan kahdeksan puolustusvarustusta, joista neljässä oli betonibunkkereita (Mäyrätie, Kalasberget, Sonnimäki 2 ja Bystolas), muissa kohteissa oli jäänteitä kenttälinnoitteista, mm. juoksuhautoja, tuliasemia ja korsun pohjia. Måsabackan kohteessa oli myös mahdollisesti vuokra-aikaan rakennetun parakin kivijalka. Lisäksi löytyi ilmeisesti venäläisten käyttämä kivilouhos, Käringberget 2.
Kylmälän kaava-alueen inventointi:
Inventoinnissa etsittiin tuloksetta uusia kivikauden kohteita lähinnä 40 – 50 metrin korkeuskäyrien tuntumasta ja nykyisten järvien rantojen läheisyydestä. Alueella on varmasti ollut kivikautisia asuinpaikkoja, mutta vaikuttaa siltä, että nämä luultavasti pienialaiset kohteet ovat enimmäkseen tuhoutuneet rakentamisen ja peltojen muokkauksen seurauksena.
Kaava-alueelta ei tunnettu ennen inventointia yhtään historiallisen ajan kohdetta, mutta historiallisten karttojen perusteella niitä todettiin inventoinnissa kaksi, historiallisen ajan kylät Petajärvi by ja Kylmälä by. Molemmat on merkitty Kuninkaan kartastoon vuodelta 1776 – 1805 ja Kylmälä on myös merkitty Broteruksen maakirjakarttaan vuodelta 1711. On mahdollista, että näiden kylien asutus juontuu jo keskiajalta asti. |