KRISTIINANKAUPUNKI KARIJOEN SUSILUOLA
Luolan kaivaus
Pk 1232 12 Karijoki
p = 6922 240, i = 3223 531, z = 116–118
Museoviraston arkeologian osasto
Kaivauksenjohtaja: FM Vesa Laulumaa
Tutkimus on jatkoa vuonna 1997–2000 tehdyille tutkimuksille, kyseessä on kolmevuotinen monitieteellinen tutkimusprojekti. Vuoden 2004 päätutkimusalue oli luolan ulkopuolella aivan suuaukon tuntumassa, mutta myös luolan sisäpuolella kaivettiin.
Luolasta löytyi ensimmäisen kerran palanutta luuta. Kaivausten viime hetkillä löytynyt luulöytö on pienen kokonsa takia osoittautunut hankalaksi tutkittavaksi. Luuanalyysissä todettiin, että kyseessä on palanut nisäkkään luu, tarkempi määritys on mahdotonta. Luu näyttää vanhalta, mutta on mahdotonta pelkästään ulkonäön perusteella sanoa kuinka vanha se on. Luu on liian pieni, jotta siitä voitaisiin tehdä radiohiiliajoitus. Mielenkiintoista on, että luuta on käsitelty. Luun toisella pinnalla kulkevien harjanteiden poikki kulkee vertikaalisti luun käsittelystä jollain terävällä esineellä syntyneitä jälkiä. Tämänkaltaiset leikkuujäljet voivat johtua turkiksen tai muun pehmytkudoksen irrottamisesta luusta.
Vuoden 2004 laajin kaivausalue sijaitsi luolan suuaukon ulkopuolella. Kaivauksissa yritettiin löytää merkkejä tulenpidosta, mutta niitä ei havaittu. Alueella kuitenkin havaittiin paikoin kerrokseksi IV tulkittavia sedimenttejä eli samaa kerrosta kuin luolan sisällä oleva paleomaannos. Luolan ulko- ja sisäpuolen yhdistävä profiilikaivaus valmistuu vasta kesällä 2005, jolloin saadaan lisätietoa kerrosten eroista ja muutoksista ulko- ja sisäpuolen välillä.
Susiluolan arkeologisesta aineistosta ei tällä kertaa löytynyt kiviesineitä, mutta materiaalin joukossa on runsaasti kiviytimiä ja -iskoksia.
Luolasta otettiin kaikkiaan yhdeksän ajoitusnäytettä eri kerroksista. Näytteet analysoidaan termoluminesenssimenetelmällä (TL-ajoitus). Ajoitustulokset eivät ole vielä valmiit. Luolan katosta otetut radiohiilinäytteet eivät sisältäneet riittävästi hiiltä analyysiä varten. Siitepölyanalyysin tulokset vahvistavat jo aiemmin luolasta saatuja tuloksia.
Löydöt: KM 34775:1–463
Ajoitus: keskipaleoliittinen kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: 21 m²
Kenttätyöaika: 19.7.–27.8.2004
Tutkimuskustannukset: Etelä-Pohjanmaan TE-keskus 72 000 euroa, Kristiinankaupunki 4000 euroa ja Karijoki 4000 euroa
Tutkimusraportti: Vesa Laulumaa 27.5.2005 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |