KESÄLAHTI
Perusinventointi
Pohjois-Karjalan museo
Inventoija: FL Petro Pesonen
Kesälahden kunnan muinaisjäännösinventointi kuului Pohjois-Karjalan museon Muinaisilla poluilla -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on tuoda esiin Karjalan esihistoriaa Suomessa ja Venäjällä monella tavalla. Hankkeessa on useita toimenpiteitä, joista vuonna 2004 toteutettiin Keski-Karjalan kuuden kunnan arkeologinen perusinventointi (Kitee, Kesälahti, Rääkkylä, Tohmajärvi, Tuupovaara ja Värtsilä) sekä Kiteen ja Kesälahden ortodoksiperäisten muinaisjäännösten inventointi. Hankkeen rahoittavat Euroopan Unioni, Itä-Suomen lääninhallitus, Joensuun kaupunki sekä tutkimusalueen kunnat.
Kesälahden inventointi rajattiin koskemaan vain esihistoriallisen ajan muinaisjäännöksiä, sillä samaan aikaan alueella tehtiin ortodoksiperäisten muinaisjäännösten inventointia, jossa keskityttiin historialliseen aikaan. Historiallisia kohteita inventoinnin aikana kuitenkin havaittiin ja ne kirjattiin ylös. Kesälahdelta tunnettiin ennen inventointia 48 kiinteäksi muinaisjäännökseksi luokiteltua kohdetta, joista 29 esihistoriallista, viisi moniperiodista, 10 ajoittamatonta ja neljä historiallista kohdetta. Niin sanottuina tentatiivikohteina tiedossa oli 31 kappaletta, pääasiassa historiallisen ajan asuinpaikkoja ja tervahautoja. Esihistoriallisia irtolöytöpaikkoja Kesälahdelta tunnettiin ennen inventointia 18 kpl, näissä oli 21 kivikautista esinettä, yksi rautakautinen esine sekä joitakin historiallisen ajan löytöjä.
Inventoinnissa löydettiin 18 ennestään tuntematonta kiinteää muinaisjäännöstä, joista kaksi on pyyntikuoppakohteita, kaksi varhaismetallikautista asuinpaikkaa, yksi rautakautinen asuinpaikka ja loput 13 kivikautisia asuinpaikkoja. Yksi vanha irtolöytöpaikka kyettiin määrittelemään kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Lisäksi inventoinnissa löytyi seitsemän kvartsilöytöpaikkaa ja yksi palaneen luun löytöpaikka, joista suurin osa on todennäköisesti kivi- tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja. Näiden lisäksi tentatiivikohteiksi luokiteltiin kahdeksan inventoinnissa havaittua todennäköisesti historiallisen ajan kohdetta: tervahautoja, kuoppakohde, kiviröykkiöitä ja palaneiden kivien löytöpaikka. Ennestään tuntemattomien irtolöytökohteiden joukkoon tuli kaksi lisäystä: Seiväslammen ruuhen löytöpaikka ja serttikaapimen löytöpaikka Mäntyniemen kartanon rannassa.
Kesälahden esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset ryhmittyvät kahteen keskittymään. Pohjoinen keskittymä on Puruveden ja Paasselän välisellä kannaksella Villalan ja Hummovaaran kylissä. Eteläinen keskittymä on Puruveden eteläosassa: Ruokkeenniemen, Purujärven ja Kerelin ympäristössä. Vuoden 2004 inventoinnissa löydetyistä uusista kohteista mielenkiintoisimpia ovat Hildenniemen rautakautinen asuinpaikka tai kalmisto, Haudanlahden varhaismetallikautinen mäkiasuinpaikka ja Mustapohjan kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka kunnan eteläosassa. Pohjoisen keskittymän kohteista mielenkiintoisimpia lienevät Villasenjärven varhaisasbestikeraamiset asuinpaikat ja Uitonjoensuun rikas asuinpaikka Paasselän rannalla. Neljältä ennestään tuntemattomalta kohteelta löytyi asumuspainanteita.
Löydöt: KM 34819–34853
Kenttätyöaika: 14.6.–14.7.2004
Tutkimuskustannukset: Muinaisilla poluilla -hanke
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 15.3.2005 Pohjois-Karjalan museossa ja Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |