Pirkanmaan maakuntamuseo teki arkeologisen inventoinnin Oriveden Kössinpellon alueeseen kohdistuneiden kaavoitus- ja kaavamuutossuunnitelmien vuoksi. Inventoinnissa selvitettiin, sijaitseeko kaava-alueella kiinteää muinaisjäännöstä. Inventoinnin kenttätyöt tehtiin 14. toukokuuta ja siihen liittyvät jälkityöt välittömästi kenttätöiden päätyttyä. Hankkeen rahoitti Oriveden kaupunki.
Kaava-alueelta ei tunnettu ennestään kiinteitä muinaisjäännöksiä, mutta historiallisen lähdeaineiston, 1560-luvun Suomen asutuksen kyläluettelon ja vuoden 1778 isojakokartan, perusteella siellä on sijainnut Oriveden kylän vanha tonttimaa. Lähistöltä on myös tehty kivikautinen irtolöytö (tasataltta KM 2214:735), minkä vuoksi kaava-alueeseen kuuluva pelto oli myös syytä tutkia.
Inventoinnin perusteella voidaan todeta, että tutkimusalueelle rajautuvan Orivedenkylän alue sijaitsee täysin nykyisen asutuksen alla. Siellä sijaitsevat rakennukset ovat kuitenkin pääosin peräisin 1800-luvun loppupuolelta tai 1900-luvun alkupuolelta ja perustuksiltaan kevyitä. Tutkimusalueella onkin säilynyt useita rakennuksia ja rakennuskokonaisuuksia, joilla jo itsessään on kulttuurihistoriallista arvoa. Kössintien varrella sijaitsevat rakennukset muodostavat yhä ryhmäkylämäisen miljöön; isojako ei ole hajottanut kylää, vaan osa tiloista on siirretty vasta 1900-luvun loppupuoliskolla keskustan kasvaessa ja osa jäänyt yhä paikoilleen. Inventoinnin tulosten ja historiallisten tietojen perusteella voidaan asiellä katsoa sijaitsevan kiinteän muinaisjäännöksen. Alueella on asuttu läpi koko historiallisen ajan, talojen paikat ovat vaihdelleet ja maankäyttö ollut aktiivista. Kevyesti perustetut rakennukset eivät ole kuitenkaan välttämättä tuhonneet allaan mahdollisesti säilyneitä kulttuurikerroksia. Muinaisjäännösalueella voi kuitenkin olla myös heikkolöytöisempiä kohtia, mikä kävi ilmi muutamista alueelle tehdyistä koekuopista. |