Pirkanmaan maakuntamuseo teki marraskuussa 2009 kiinteiden muinaisjäännösten inventoinnin, joka liittyi Gasum Oy:n maakaasuputkilinjan suunnitteluhankkeeseen Lempäälän ja Kangasalan (Sahalahden) alueella. Etukäteen tiedettiin, että suunnitellulla linjalla tai sen läheisyydessä sijaitsee useita esihistoriallisen ajan kiinteitä muinaisjäännöksiä. Suunnitellun maakaasuputkilinjan vaikutusalueella sijaitsevista historiallisen ajan kylätonteista oli jo aiemmin tehty arkistoselvitys (Salminen 2009), jota käytettiin inventoinnin lähteenä.
Inventoinnin kenttätyöt tehtiin 10.–30.11.2009. Kustannuksista vastasi muinaismuistolain 15 §:n mukaisesti Gasum Oy. Inventoinnissa tarkastettiin yhteensä 12 kiinteää muinaisjäännöstä, joista neljä, Vääksyn (Wexiö) kuninkaankartano ja keskiaikainen kylätontti, Liuksialan (Liuxiala) kuninkaankartano (1000001945), Huutijärven kivikautinen asuinpaikka (211010003) sekä Liuksialan kappelin rautakautinen ruumiskalmisto (211010022) olivat ennestään tunnettuja. Inventoinnissa tarkastetuista, ennestään tuntemattomista kiinteistä muinaisjäännöksistä kolme oli historiallisen ajan kylätontteja (Rautia [Rautio], Kerppola [Kerppola] ja Leipi [Leifwi]), yksi ajoittamaton asuinpaikka (Uotila 2), yksi historiallisen ajan yksinäistalon tontti (Wihtinen [Vihtinen]) ja kaksi Liuksialan kartanon torppia (Suontaka ja Leru).
Irtolöytöpaikkoja paikannettiin yhteensä yhdeksän. Kaikki yhtä lukuun ottamatta käsittivät historiallisen ajan löytöjä. Kivikautisia löytöjä tehtiin Liuksialan haan löytöpaikalta. Inventoinnissa paikannettiin myös 13 muuta kohdetta. Nämä ovat kohteita, jotka eivät itsessään täytä kiinteille muinaisjäännöksille asetettuja kriteerejä, mutta joilla kuitenkin on kulttuurihistoriallista arvoa. Kohteiden joukkoon on muun muassa luetteloitu Liuksialan kartanon torpanpaikkoja, joille ei inventoinnin yhteydessä tehty maastotarkastusta. |