Arkeologisessa inventoinnissa selvitettiin suunnitteilla olevan Forssan ja Liedon välisen voimajohtohankkeen alueella sijaitsevat ennestään tuntemattomat sekä esihistoriallisen että historiallisen ajan muinaisjäännökset. Inventoinnissa ei löydetty nykyiseen voimajohtohankkeeseen vaikuttavia kohteita.
Inventoidulla voimajohtoreitillä on pituutta noin 67 kilometriä ja se kulkee Forssan, Jokioisten, Ypäjän, Someron, Koski Tl:n, Marttilan, Tarvasjoen ja Liedon kuntien alueella. Inventoinnissa käytiin jalkaisin läpi koko voimajohtolinja lukuun ottamatta peltoja, joilla kasvukausi oli jo hyvässä vauhdissa.
Inventoidun alueen löydöttömyys näyttäisi selittyvän inventointialueen maaperällä ja topografialla. Ennestään tunnetut kivikautiset kohteet sijoittuvat pääosin Loimijoen ympäristöön, hieman inventointialueen pohjoispuolelle. Ancylusjärven aikaan Loimijoki muodosti pitkälle sisämaahan ulottuvan merenlahden, jonka rannoille asutus etupäässä sijoittui. Kun siirrytään linjaa pitkin Koski Tl:n alueelle, tulee vastaan pieni kivikautisten asuinpaikkojen keskittymä. Se puolestaan sijaitsee Paimionjoen tuntumassa. Näiden kahden kivikautisen asuinpaikkakeskittymän välinen alue on ollut ainakin linjan kohdalta asutukselle epäsuotuisa, sillä lohkareinen ja kallioinen muinaissaaristo ei ole vetänyt asutusta puoleensa.
Vanhojen karttojen avulla koetettiin paikantaa linjalla sijaitsevia historiallisen ajan kohteita esim. kylätontteja, mutta karttamateriaalin perusteella niitä ei näyttäisi linjalle osuvan. Myöskään maastossa ei havaittu merkkejä linjalla sijaitsevista historiallisen ajan kohteista. Ainoa linjalle sattuva historiallinen kohde on Huovintie, joka kulkee linjan alta Koski Tl:ssä. Huovintie on jo otettu huomioon hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa. |