Rauniokirkon asehuoneen seiniä tuettiin kesällä 2010 tekemällä niille betoniset tukianturat, minkä vuoksi asehuoneen itä- ja länsiseinien molemmille puolille jouduttiin tekemään kaivausalueet. Paikalla tiedettiin olevan hautoja, jotka piti tutkia ennen kuin tukemistoimenpiteet voitiin aloittaa.
Tutkimuksissa havaittiin asehuoneen sisäpuolella useita hyvin säilyneitä arkkuhautoja, joita oli useammassa kerroksessa. Lisäksi sisäpuolella havaittiin yksi hauta, joka jatkui kivijalan alle eli kyseessä oli asehuonetta vanhempi hautaus. Myös asehuoneen ulkopuolella todettiin olevan useita hautoja, joista monet menivät kivijalan alle. Läntisimmällä alueella kivijalan alle meneviä hautauksia oli kahdessa kerroksessa. Tältä alueelta saatiin talteen myös keskiajalle ja rautakauden lopulle viittaavia löytöjä, kuten mm. pieni soikea kupurasolki, ketjunkantaja, lasihelmiä ja pronssispiraalia. Löydöt tulivat hautojen täytemaasta. Lisäksi alueella oli runsaasti palanutta luuta, joista suurin osa löytyi suorakulmaisen hiilialueen (poltetun arkun?) kohdalta. Luun todettiin olevan ihmisenluuta. Palanutta ihmisenluuta löytyi myös jonkin verran muilta alueilta.
Asehuoneeseen liittyvien tutkimusten lisäksi kirkkomaalla tehtiin kartoitustöitä, joiden tarkoituksena oli selvittää vanhan kiviaidan ja kirkon kellotapulin paikka. Tapulin todettiin sijainneen todennäköisimmin kirkon itäpuolella nykyisen kirkkomaa-aidan kulmassa. |