Sastamalan kaupungissa, lähellä Vammalaa, Rautavesi-järvellä sijaitsevalla Sunttionlahdella tehtiin vedenalaisinventointi 7.-11.6.2010. Lahden eteläpuolella sijaitsee Vanhankirkonniemi, pohjoispuolella yksityinen maatila laidunmaineen. Sastamalan kaupunki on suunnitellut rakentavansa vesihuoltolinjauksen Sunttionlahden poikki. Suunnitelma liittyy laajempaan Vanhankirkonniemen vesihuoltohankkeeseen.
Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas, lähellä sijaitsee keskiaikainen Pyhän Olavin kirkko sekä rautakautisia muinaisjäännöksiä. Vedenalaisinventoinnissa selvitettiin, tuleeko hankkeella olemaan vaikutusta mahdollisiin vedenalaisiin muinaisjäännöksiin. Vesialuetta ei ole inventoitu aiemmin.
Sunttionlahti on erittäin matala – vettä on kauttaaltaan vain noin kahden metrin syvyydeltä ja lahden pohjukassa alle metrin. Veden pohjassa kasvaa tiheää ruokoa ja sen rannat ovat korkean kaislan peitossa. Lahdessa kasvaa runsaasti lumpeita ja pohjasta löytyi myös simpukoita. Lahdessa on mutapohja, joka muuttuu hiekaksi kauempana pohjukasta.
Inventointi tehtiin pääasiassa käyttämällä meriarkeologian yksikön Humminbird 997c Combo-viistokaikua, jonka anturi kiinnitettiin meriarkeologian yksikön kevyen kumiveneen perään. Tarkoituksena oli käydä läpi paitsi vesihuoltolinjan kohta, tutkia samalla myös koko lahti. Tutkimusalueen runsaan kasvillisuuden vuoksi ranta-alueet tutkittiin kävelemällä sekä sondaamalla pohja. Lisäksi huoltolinjan kohta ja lahden suu tarkastettiin sukeltamalla.
Viistokaiun vetäminen muodostui vaikeaksi kumiveneen perämoottorin rikkouduttua toisena tutkimuspäivänä. Myös tutkimusalueen ruohottuminen haittasi sekä veneilyä että sukeltamista, lahden pohjukassa moottorilla ajaminen olisi ollut mahdotonta. Pohjukassa sukeltaminen ei onnistu ruohottumisen ja veden mataluuden vuoksi, joten alue oli tutkittava pinnalla uiden. Huoltolinjan kohta lahdessa merkittiin gps-pistein. Linja oli vain noin 100 metriä pitkä, ja siitä veden alla oli noin 60 metriä.
Inventoinnissa käytiin läpi lahden alue kokonaisuudessaan. Vedenalaisia muinaisjäännöksiä ei tutkimuksissa löydetty. |