Juankosken keskustan yleiskaava-alueen inventoinnin maastotyö tehtiin kahden arkeologin voimin yhden pitkän päivän aikana erinomaisissa olosuhteissa 27.10.2010. Maastotyötä täydennettiin 7.11., jolloin käytiin läpi jo aiemmin havaitut varustukset sekä tarkastettiin ennestään tunnetut muinaisjäännökset ja tarkastettiin vielä muutama maastokohta.
Alueella on inventoitu aiemminkin, joten pääosa maastotyöstä tehtiin siellä, missä katsottiin voitavan löytää jotain mielenkiintoista: alueen koillisosassa Etuselän rannoilla Irvinlahden, Pölysenniemen ja Kellolahden välillä sekä hyppyrimäen alueella ja Koivukosken länsipuolen rakentamattomilla maastonkohdilla.
Muinais-Saimaan korkein ranta (99–99,5 m) on ulottunut alueelle noin 4900–4200 eKr. Alueella voi periaatteessa sijaita Ancylusjärven aikaisia asuinpaikkoja 100 ja 115 metrin korkeusvälillä: Hyviä asuinpaikkamaastoja on hyppyrimäen tienoilla, mutta sellaisia ei löydetty. Sen sijaan havaittiin viisi Muinais-Saimaan rannoilla sijainnutta kivikauden asuinpaikkaa 91–97 metrin korkeustasoilta. Etuselälle Juvankosken pohjoispuolella on Saimaa ulottunut vain hyvin lyhyen aikaa maksimivaiheessaan. Sen jälkeen lienee järven eteläranta ollut jokseenkin nykyisellä tasolla ja Saimaasta kuroutumisen jälkeen hieman nykyistä alempana. Hyviä rakentamattomia ”asuinpaikkamaastoja” löytyi vain muutamista kohden Etuselän etelärannalta, eikä niillä havaittu mitään esihistoriaan viittaavaa. Pihamaita ei tarkastettu lainkaan. Inventoinnin maastotyö keskittyi rakentamattomille aloille ja alueille noin 100 metrin korkeustason ja nykyisten rantatasojen välille, Hyppyrimäen alueella katsottiin myös hieman ylempiä korkeustasoja.
Tutkimusalueelta tunnettiin ennen inventointia kolme kivikautista asuinpaikkaa ja yksi tuhoutuneeksi luokiteltu asuinpaikka, sekä neljä kiviesineen löytöpaikkaa. Inventoinnissa löytyi viisi aiemmin tuntematonta kivikautista asuinpaikkaa, joissa kahdella on asumuspainanne. Lisäksi havaittiin kolme hiilimiilua ja kolme tervahautaa. Kenttätöissä dokumentointiin myös kolme erillistä ensimmäisen maailmansodan aikaista varustusta, taisteluhautaa. |