Satakunnan museo suoritti Raumalla Lähdepellon asemakaava-alueella Pitkäjärven ympäristössä kaavatyön valmisteluun ja suunnitteluun liittyvän arkeologisen inventoinnin Rauman kaupungin kaavoitusosaston tilauksesta.
Alueelta tunnetaan entuudestaan kaksi kohdetta, Ottila I ja II, jotka ovat Museoviraston ylläpitämässä muinaisjäännösrekisterissä. Molemmissa kohteissa on kiviröykkiöitä, joiden ajoitus on toistaiseksi selvittämättä. Kaava-alueesta itään sijaitsee Monnajärven pronssikautinen röykkiökohde, jonka perusteella saattoi niitä olettaa löytyvän myös ympäristöllisesti samankaltaiselta seudulta kaava-alueella.
Alueella havaittiin lukuisia kivirakenteita, joista useimmat liittyvät alueen varhaisempaan käyttöön, peltoviljelyyn, rajalinjoihin tai kiven louhintaan. Viimeksi mainittuja ei tarkemmin otettu talteen, koska niitä oli erittäin lukuisasti kaikkialla kallioalueilla ja poranjäljistä päätellen kyse oli nuorista työpaikoista. Uudemmat rakenteet liittynevät ulkoilureittien rakentamiseen. Eniten huomiota kiinnitettiin uusiin röykkiöalueisiin Ottila III ja Pitkäjärvi E, joissa havaitut röykkiöt muistuttivat jossain määrin rautakautisia hautoja. Korkeussuhteista päätellen ja sen seikan takia, että ne sijaitsevat lähellä entisiä tai nykyisiä peltoja arvioitiin, että kyse on sittenkin pikemminkin viljelyyn liittyvistä raivausröykkiöistä. Ilman tarkempia tutkimuksia tätä ei kuitenkaan voi varmasti sanoa. |