Kymenlaakson museo vastasi elo-lokakuussa 2010 suoritetusta arkeologisesta valvontakaivauksesta Kotkansaarella sijaitsevan Toivo Pekkasen puiston alueella. Valvontatyö tuli ajankohtaiseksi kun puistoalueella aloitettiin laaja-alaiset saneeraustyöt, joiden yhteydessä puiston käytävät, valaisimet, penkit sekä roskakorit kunnostettiin/uusittiin ja alueelle kaivettiin kosteikkoallas salaojaputkineen sekä neljä puunistutuskuoppaa.
Toivo Pekkasen puisto on Museoviraston rakennushistorian osaston laatimassa kaupunkiarkeologisessa inventoinnissa luokiteltu kokonaisuudessaan 1-luokan kohteeksi, jossa on mahdollisesti säilynyt Ruotsinsalmen (1790–1850-luku) aikaisia kerrostumia. Kymenlaakson museon puistoalueella 2000-luvulla suorittamien arkeologisten valvontatöiden yhteydessä on alueelta löytynyt myös koskemattomia Ruotsinsalmen aikaisia kerrostumia löytöineen. Tästä johtuen Museovirasto edellytti puistosaneeraukseen liittyvän kaivutyön suorittamista tarvittavilta osin arkeologisena valvontana. Museovirasto ja Kymenlaakson museon sopivat keskenään siitä, että museo vastaisi kaivutyön seurannasta ja siihen liittyvästä arkeologisesta dokumentoinnista.
Kymenlaakson museo seurasi ja dokumentoi saneeraukseen liittyviä maankaivutöitä koko syksyn 2010 ajan ja jatkoi dokumentointia vielä elo-lokakuussa 2011, jolloin puiston itänurkkaus saneerattiin. Vuoden 2010 valvonnan yhteydessä tehdyt havainnot tukivat puistoalueella tehtyjen aiempien valvontakaivausten arkeologisia tutkimustuloksia. Niiden perusteella Ruotsinsalmen aikaista koskematonta kulttuurikerrostumaa on säilynyt ennen kaikkea puistoalueen keskustassa ja pohjois- ja koillisosissa, kun sen sijaan puiston lounaissivustalta vanhimmat kerrokset ovat jo tuhoutuneet sinne rakennetun Eteläpuistokadun linjalta.
Työn luonteesta johtuen saatiin arkeologisia löytöjä talteen niukasti, mutta vanhimmat niistä paljastuivat alueen stratigrafisesti alimmista kerroksista ja ovat yhdistettävissä alueen Ruotsinsalmen aikaiseen asutukseen. Ruotsinsalmen kerrostumasta otettiin talteen Kotkansaarelle tyypillistä kaupunkiarkeologista talousjätettä: slaavilaista keramiikkaa, punasavikeramiikkaa, fajanssia sekä pullo- ja tasolasia. |