Kohde sijaitsee 9,8 km Sammatin kirkosta kaakkoon, n. 600m Ranta-Sepän röykkiökalmistosta luoteeseen ja n. 100 m Uuden-Hontin päärakennuksesta luoteeseen. Kivipöytää ympäröivä maasto on metsäistä rinnettä, pöytä on terassin reunalla.
Uuden-Hontin kivipöytä on suurehko, laakea kivipaasi, joka on nostettu muutaman pienemmän kiven varaan vaakatasoon. Rakennelmaan kuuluu kahden kiven varaan asetettu tasainen paasi sekä nousevan rinteen puolella puolikaaren muotoon asetetut seitsemän kiveä. Mahdollisesti rakennelmaan liittyy vielä kaksi suurempaa kiveä alarinteessä. Paaden pinnan korkeus maasta on n. 50 cm ja paaden paksuus 27 cm, paaden pituus on n. 1,9 m ja leveys n. 0,7 m.
Ylärinteessä on jäännöksiä puurakennelmasta, ilmeisesti penkeistä. N. 15 m tielle päin on kiviraunio, joka on ilmeisesti syntynyt jonkinlaisen raivaustoiminnan tuloksena. Kumpareella on muitakin merkkejä ihmisen toiminnoista, kuoppia ja kasoja.
Kohteen ikää ei voida ajoittaa varmasti. Professori Unto Salo on kuitenkin todennut, että Varsinais-Suomessa kivipöytiä löytyy pronssikautisten röykkiöiden lähettyviltä.
Toinen Uudeltamaalta tunnettu kivipöytä on Inkoon Nyängen. Lisäksi tunnetaan kivipöytä Raaseporin Dagmarskällanista. Dagmarskällanin kivipöytä on osa historiallista muistomerkkirakennekokonaisuutta.
Museovirasto ei ole hoitanut kohdetta vuoden 1998 jälkeen resurssien puutteen vuoksi. Kohdetta hoitaa Kultapalikat Oy vuodesta 2010. |