Klåsbergenin pronssikautinen röykkiöalue sijaitsee Mustijoen länsipuolella Treksilän kartanoa vastapäävä nousevalla korkealla kalliolla. Kallion itäreuna on äkkijyrkkä mutta pohjoiseen, länteen ja etelään kallio viettää loivasti. Kalliolta pohjoiseen, itään ja etelään avautuu jokilaaksoon liittyvä peltomaisema. Kallion rinteiden metsiköissä on tehty voimakas harvennushakkuu 2000-luvun alkupuolella.
Torpanpaikka sijaitsee röykkiöalueesta kaakkoon mäen alarinteellä. Siihen liittyy pieni umpeenkasva niitty ja epämääräisiä kivirakenteita. Torppaa ei ole merkitty Kuninkaankartastoon, joten se lienee iältään 1800-luvun alkua nuorempi tai sitten 1700-luvun puoliväliä vanhempi. Kohteesta kaakkoon sijaitsee Kuninkaankartastolla Munkbyn kylä mistä vie vanha tie kallionalueen itälaitaa Tjusterbyn kylään.
Klåsbergenin pronssikautinen röykkiöalue sijaitsee Mustijoen länsirannalla Treksilän kartanosta luoteeseen rantapeltojen länsipuolella sijaitsevalla metsäisellä kallioharjanteella. Röykkiöt ovat aivan korkean jyrkkärinteisen kallion itäreunalla ja niiltä on aikanaan avautunut maisema Mustijoen laakson muodostamalle merenlahdelle.
Klåsbergenillä on neljä varmaa ja yksi epävarma röykkiö, jotka sijaisevat pohjoinen-etelä -suuntaisena ketjuna. Röykkiöistä hajonnein sijaitsee ylimmällä kalliokumpareella, ja sen pohjoispuolella on vierekkäin miltei toisissaan kiinni kaksi varmaa ja yksi epävarmempi röykkiö. Eteläpuolella sijaitsee yksittäinen matala röykkiökiveys. Kaikki kiveyksiä on pengottu ja hajotettu, mutta korkeimmalla sijaitsevassa on havaittavissa länsireunassa reunakiveystä. Röykkiöiden koot ovat: röykkiö A: 10 x 9 x 0,6 m, röykkiö B: 5 x 4 x 0,3 m, röykkiö C: 5 x 4 x 0,6 m, röykkiö D: 6 x 6 x 0,3 m.
Röykkiöalueelle vievän polku kulkee vanhan niityn läpi röykkiöalueen eteläpuolella. Niitty voi liittyä vanhaan torpanpaikkaan.
Hoitoon rajautuu kaksi erillistä aluetta: röykkiöalue kallion päällä sekä kaakkoisrinteellä oleva mahdollinen torpanpaikka ympäristöineen. Polku kohteelle on myös raivattu. |