Fårträsketin röykkiöalue on Gådrskullan kartanon pohjoispuolella sijaitsevista kolmesta röykkiöalueesta läntisin. Fårträsketin alueella on kolme varhaismetallikautista röykkiöhautaa. Ne sijaitsevat samalla länsi-itä-suuntaisella kalliolla noin 100 metrin etäisyydellä toisistaan, Fårträsk-lammen länsipäästä noin 200 m lounaaseen.
Fårträsket 1 on halkaisijaltaan noin 5,3 m ja hajoitettu. Se on alunperin rakennettu kulmikkaista kivistä siten, että reunakivet ovat olleet muita suurikokoisempia. Nykyisellään rakennetta on kuitenkin vaikea hahmottaa. Röykkiö ajoittuu pronssi- tai rautakauteen.
Fårträsket 2 käsittää kaksi pyöreähköä kivilatomusta tai röykkiötä, jotka ovat osittain tuhoutuneet. Kummankin röykkiön keskelle on kaivettu kuoppa ja niiden laki on paikallisten mukaan madaltunut alkuperäisestään. Kummankin röykkiön halkaisija on noin 4 m. Nykyisin vaatimattomat kivikasat ovat alunperin olleet korkeampia ja näyttävämpiä.
Kohteet Fårträsket 1 ja Fårträsket 2 on hoidon yhteydessä luettu samaan kokonaisuuteen kuuluviksi.
Fårträsket 1 x = 6674 70, y = 2508 56
Fårträsket 2 x = 6674 69, y = 2508 46
Fårträsketin röykkiöt sijaitsevat vuoden 1998 Jukolan viestin kilpailualueella. Röykkiökohteen kunnostamisen avulla muinaisjäännökset saadaan helpommin havaittaviksi. Näin estetään niiden mahdollinen vaurioituminen kilpailun yhteydessä.
Jukka Moisanen suunnitellut jo aiemmin kohteiden kunnostamista, mutta hoito ei ole toteutunut.
Hoito-ohje
Röykkiöt siivotaan humus- ja kasvijätteestä ja raivataan vesakosta. Tarvittaessa poistetaan puu- ja pensaskasvillisuus röykkiöistä ja niiden ympäriltä. Jos tarpeen, avataan maisemaa röykkiökohteen välittömässä läheisyydessä.
Kallioperä: Graniittia, ympäristössä metabasalttia, vihreäkiveä ja amfiboliittia.
Maaperä: Kalliota, ympärillä savea ja hiesua.
Ravinteikkuus: Niukka.
Käyttömahdollisuudet
Infotaulu:
ei infotaulua
Kyltti:
ei
Viitoitettu:
ei
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.