Kohteen hoitoa ei ole aloitettu lainkaan resurssien puutteen vuoksi.
Kullan ruukki sijaitsee 6 km Tenholan kirkosta koilliseen, Kullanjärven eteläpuolella Kockböleträsketistä Kvarnträsketiin laskevan joen varrella. Ruukkialueen kaakkoisnurkassa sijaitsee Östergårdin talo ja itäpuolella on Nordvästin alue. Lounaassa noin 0,5 km:n päässä sijaitsee Kullan kylä.
Kullan ruukki aloitti toimintansa 1730 Kullan kylässä Tammisaareen nyttemmin liitetyn Tenholan alueella. Ruukin käyttövoima saatiin Kullanjärvestä Kvarnträsketin ja Långträsketin kautta Pohjanlahteen laskevasta joesta. Vesimäärä on joessa nykyään vähäinen, mihin osasyynä ovat myöhemmät vesijärjestelyt. Ruukin toiminta loppui jo 1754 ja masuuni purettiiin todennäköisesti vuonna 1766. Toiminnan lopettamisen syynä olivat luultavasti hankalat kuljetusyhteydet, joiden vuoksi sekä malmin että valmiin takkiraudan kuljetus oli vaivalloista.
Alueella on havaittavissa runsaasti rakenteiden jäänteitä. Joen länsipuolella on kivivahvisteinen pato (jatkuu joen itärannalla), suurista lohkokivistä tehty rakennelma (rakennuksen pohja?), 3 metriä leveä padon tai sillan paikka (jatkuu joen itärannalla), sysiä, liuskekivikasa, maakumpare, joka mahdollinen masuunin paikka, rakennuksen pohjia ja runsaasti kuonaa. Joen ranta ehkä osin kivetty. Joen itärannalla pato/siltarakenteiden lisäksi rakennuksen pohja, vanha tie, kalliolouhos ja kuopanteita. Kuonakerroksen paksuus on edelleen paikoin yli 2 metriä, vaikka kuonaa on ajettu mm. tienpohjiksi. Itärannan kalliota on louhittu etureunasta ja jyrkkään rinteeseen on kaiveltu kuopanteita.
Noin 500 metriä ruukinpaikalta pohjoiseen sijaitsee harmaakivestä rakennetun myllyn ja siihen liittyvän padon raunio. Mahdollisesti kyseessä on 1730-luvulla rakennetun kaksikivisen myllyn raunio. Mylly jatkoi toimintaansa masuunin toiminnan lopettamisenkin jälkeen. Kalliokukkulalla ruukin yläpuolella sijaitsee puolestaan Östergårdin eli Kullan tila, jonka päärakennus on vuosisadan vaihteesta. Lisäksi lähiympäristöstä Kullan kylän alueelta on löydetty yli 30 vanhaa miilunpohjaa.
|