Kellarimäen hoitoalue koostuu kahdesta muinaisjäännösalueesta, Kellarimäestä ja Isokartanosta. Molemmat sijaitsevat Isokartanon tilalla Kokemäenjoen sivuhaaran, Kirkkojuovan, varrella. Isokartanon tila on 1600-luvulla kahdesta kruununtilasta yhdistetty ratsutila. Isokartanon nykyinen, pohjalaistyylinen päärakennus on osin 1700-luvun lopulta, nykyisen ulkoasunsa se on saanut 1800-luvun puolivälissä. Päärakennusta ympäröi puisto. Rakennusryhmään kuuluu lisäksi kivinen karjakartano sekä vanhoja luhti- ja aittarakennuksia.
Isokartanon eteläpuolisella Kirkkojuopaan laskevalla pellolla sijaitsevat keskiaikaisen Ulvilan kaupungin rauniot. Alueella on tehty kaivauksia 1970-luvulla. Muinaisjäännöksestä ei näy merkkejä maan pinnalle. Kellarimäki on metsäinen mäenkumpare keskellä peltoaukeaa Isokartanon rakennuksista kaakkoon.
Kellarimäki Ulvilan Isokartanon tilalla sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Ulvilan keskiaikaista kirkkoa. Tilan peltojen kohdalla on aikanaan sijainnut Ulvilan keskiaikainen kaupunki. Kellarimäki on puustoinen saareke keskellä peltoja. Mäen nimi johtuu siitä, että alueella on arveltu sijainneen Ulvilan vanhan kaupungin kellarien.
Kellarimäki on vanhaa laidunaluetta, josta on tehty perinnemaisemainventointi. Aluetta lienee laidunnettu vuosisatoja, vielä 1980-luvulla alue oli hevos- ja vasikkahakana. 1980-luvun lopulla laidunnus on kuitenkin lopetettu. Kellarimäellä on suurien kuusien luonnehtimaa entistä hakaa ja metsälaidunta. Mäkeä ympäröivät pienent lampareet ja suolaikut, jotka lisäävät peltomaiseman monimuotoisuutta. Laidunnus aloitettiin uudelleen 1996.
Hoitoalue käsittää Kellarimäen ja Isokartanon muinaisjäännösalueet ympäristöineen. Hoitoalueen rajat seuraavat kulttuurimaisemakokonaisuuden rajoja - maisema-alueeseen kuuluu Kellarimäki, Kirkkojuopa ja tilan rakennukset. |