Muinaisjäännöskohde Utsiktsberget – Tornberget Gammelbackassa käsittää kaksi erillistä aluetta. Toineen sijoittuu Tornbergetin kallion laelle ja toinen laen lounaispuolelle.
Tornbergetin kallion laella alueella on ollut ainakin kaksi pronssikautista hautaröykkiöitä. Toinen niistä on tuhoutunut kokonaan. Toisen laella olleen pronssikautisen röykkiön jäännös on enää vähäinen, vain muutamia kiviä ja hieman nokista maata kallion päällä. Kohde ei tarvitse hoitoa sellaisenaan.
Tornbergetin lounaisosassa mäen rinteessä sijaitsee matalia ja kohtalaisen pieniä, kooltaan vaihtelevia röykkiöitä ja kivirakennelmia. Kohde sijaitsee polygeneettisen korkokuvan alueella olevalla kalliokumpareen loivahkosti merta kohti lounaaseen viettävällä kalliopaljastumien luonnehtimalla moreenipeitteisellä rinteellä lähellä urheilukentän kaakkoispäätä. Valtapuuna on harva kuusikko, pensaskerroksessa kasvaa mm. pihlajaa ja tuomea. Osa puista on kuivia ja kaatunut maata vasten. Kenttäkerroksessa on heinälajeja sekä varpukasveja. Maisema merelle on umpeenkasvanut.
Seppälä on paikalla käydessään havainnnut vuonna 1994 ainakin kolme röykkiötä (1-3) ja kaksi kivillä vuorattua poteroa (1-2) rinteessä. Jo Meinander on vuonna 1949 maininnut kohteessa olevan ainakin 11 röykkiötä, röykkiöt mainitaan myös Munckin tiedonannossa numerolla 36.
Tarkastukäynnillä vuonna 2006 (P. Maaranen, erillinen raportti) kuvattiin kohde. Röykkiöitä löydettiin yhteensä kuusi (röykkiöt A-F) ja lisäksi hajotettu potero. Lisäksi alueelta havaittiin kolme epämääräistä kiveystä (kiveykset G-I). Röykkiöt ja kiveykset vaikuttavat olevan ytimeltään maatäytteettömiä ja pintaosiltaan humusoituneita, mikä viittaa viljelysröykkiöihin. Röykkiöt ovat vaihdellen halkaisijaltaan noin 1,5-2,0 m ja kor-keudeltaan noin 0,5-0,7 m. Röykkiö C muodostaa matalan vallimaisen kivirakenteen, joka on noin metrin leveä ja 10 metriä pitkä (Seppälä röykkiö 3). Valli muistuttaa vanhempaan viljelykseen liittyviä matalia kivivalleja, mutta voi olla matalan kiviperustuksen ja pisteaidan yhdistelmän perusta.
Tornbergetin lounaislaidan röykkiöalue liittynee historialliseen asutukseen. Kuninkaan kartastossa (karttasivu 71) Gammelbackasta itään Tornbergetin kallioalueen itäpuolella on kaksi torppaa ja Gammelbackasta kaakkoon yksi torppa.
|