BOARESBÁIKIN NIITYN HOITOTYÖT 2006: PIA JUNTUNEN/ Lapin ympäristökeskus Suora lainaus:
Uhanalaisista kasveista kartoitettiin tarkasti keminängelmän (Thalictrum minus ssp. kemense) esiintymän laajuus, sillä yleisen tiedon mukaan keminängelmä ei kestä niittoa. Kasvin havaintopisteistä otettiin GPS-koordinaatit, jotta ne tulevinakin vuosina osataan nopeasti etsiä ja merkata maastoon ennen niitto- ja rai-vaustöitä, jotka yleensä toteuttaa kasvien tunnistamiseen tottumattomat henkilöt. Keminängelmää löytyi erityisen runsaasti nyt raivatun venerannan pohjoispuoleisesta metsänrajasta, missä se näytti kärsineen valonpuutteesta. Tulevina vuosina päästään seuraamaan, kuinka kasvi reagoi valon lisääntymiseen. Täy-dennysraivaustoimet kasvin esiintymäpaikalla tuleekin tehdä peruskunnostusvaiheessa vuosittain.
Ahonoidanlukolle löydettiin uusi vajaan 40 yksilön havaintopiste vanhan traktioruran varrelta. Myös tämä kasvusto on vuosittain paikannettava, huolellisesti merkittävä ja aina kierrettävä ajettaessa moottoriajo-neuvolla uraa pitkin. Vaikka laji on kulttuuriympäristöön ja tallaamiseen sopeutunut, ei se kuitenkaan välttämättä kestä kymmenien painavien risukuormien yliajamista. Havaintopiste sijaitsee paikalla, jossa otetaan vauhtia mäkeä varten, jolloin mönkijän renkaat saattavat etenkin märällä kelillä sutia ja rikkoa maanpintaa. Molemmista uhanalaisesiintymistä täytettiin uhanalaiskortit.
Hoitotoimien yhteydessä työstettiin jo suunnitelmia vuoden 2007 hoitotoimenpiteistä, jotka sisältävät edelleen runsaasti raivausta ja ensimmäistä vuotta enemmän niittoa. Boaresbáikin hoitosuunnitelma kir-joitetaan talven 2006-07 aikana valmiiksi, ja alueen GPS-pisteisiin perustuva kartta piirretään puhtaaksi
|