Kohteessa on suuri kasvillisuuden käsittelyn tarve, pieni kohteen rakenteiden kunnostamisen tarve ja kohtalaisen suuri varustamisen tarve. Lisäksi rakennukset kaipaavat kunnostamista, mutta ne jäävät tämän suunnitelman ulkopuolelle.
Kasvillisuuden käsittelyssä painottuvat maastonsiivous, vesakonpoisto, nuoren puuston harvennus, yksittäisten kuusien poisto, yksittäisten haapojen kaulaus sekä poisto myöhemmin ja vaarallisten ikääntyneiden puiden, erityisesti koivujen ja jalopuiden kaato maapuiksi. Käsittelyssä suositaan jalopuita kuten lehmusta ja vaahteraa.
Kunnostamistarve kohdistuu puutarhan kiviterassin/-aidan ja hautamuistomerkin kunnostamiseen. Kiviterassin kylmämuuraus on rauennut ja voidaan tarvittaessa kunnostaa varovasti uudelleen latomalla dokumentoinnin jälkeen. Latomajäljessä jäljitellään vielä säilyneen kylmämuurauksen kiveystä.
Hautamuistomerkin kunnostamineen liittyvät dokumentointi, murtuneiden rakenneosien korjaus ja yhteenliittäminen sekä muistomerkin sammakerroksien varovainen poistaminen. Muistomerkin dokumentoinnin ja korjauksen osalta työ on suositeltava tehdä esinekonservaattorin työnä.
Varustamisen osalta korostuvat kuilujen sekä ilmanottoaukkojen merkintä maatossa, turva-aitojen tekeminen, polun linjaus maastoon, polkuopasteiden laadinta ja informaatiotaulun asentaminen.
Turva-aitojen osalta turvallisin ratkaisu on todennäköisesti toteutettavissa siten, että maahan asennetaan pystypaalutus paalujalkoihin ja pystypaaluihin kiinnitetään joko tiheä vaakalaudoitus tai harva vaakalaudoitus verkolla. Kestävyyden ja huoltovapauden vuoksi on perusteltua käyttää pystypaaluina painekyllästettyä puuta ja vaakalaudoitukseen lämpökäsiteltyä puuta tai lehtikuusta. Aidan korkeus määritellään siten, että putoamisvaarakohteissa se on keskimittaisen aikuisen palleakorkeudella ja muuten aidattavissa kohteissa vyötärökorkeudella. Aitaan on perusteltua laittaa vaaramerkintätaulut.
Erityistyönä kohteessa on vettä täynnä olevien kaivoskuilujen ja ilmanottoaukkojen mahdollinen puhdistaminen. Ennen puhdistamista on pyrittävä selvittämään vesisyvyyksiä, sillä oksa- ja puusto kuiluissa sekä aukoissa lisää alueen turvallisuutta kävijöiden kannalta estämällä veteen hukkumista.
Työturvallisuuden osalta suositellaan noudatettavaksi Museoviraston muinaisjäännösten hoitoyksikön muinaisjäännösten hoitotyön työturvallisuusohjetta. |