1. Peruskunnostus
Röykkiön päältä poistetaan sen päälle ja välittömään läheisyyteen kasvaneet kuusentaimet. Röykkiöiden lähellä kasvaa poistettavia yli 2 metriä korkeita kuusia on noin 4 kpl ja alle 2 metriä korkeita kuusia noin 5 kpl. Erityisesti pienemmän röykkiön pohjoispuolella on noin 6 kuusen ryhmä, joka tulisi poistaa. Pienemmän röykkiön päällä kasvaa kaksi melko suurikokoista mäntyä, jotka myös tulisi poistaa. Näiden lisäksi isomman röykkiön läheisyydessä on toistaiseksi pystyssä lähes kuollut mänty, joka olisi myös syytä kaataa hallitusti. Maiseman avaamiseksi Näsijärvelle voitaisiin kallion lakialueelta kaataa myös muita kuusia niemen kallioiselta lakialueelta, erityisesti röykkiöiden itäpuolelta. Poistettavista puista sovitaan ja ne merkitään yhdessä Tampereen kaupungin viheryksikön kanssa erillisessä katselmuksessa. Rungot kaataa ja poistaa Tampereen kaupungin puisto-osasto. Puiden kaato ja poiskuljetus suoritetaan talvella maan olleessa jäätynyt. Oksien ja hakkuutähteiden poiskuljettamiseksi otetaan yhteyttä Tampereen kaupungin Viheryksikön työpäällikkö Pentti Katajistoon (puh. 050-5215009).
Kohteen peruskunnostus tehdään vuoden 2009 aikana.
2. Jatkohoito
Jatkohoito on luonteeltaan ylläpitävää. Kohteen hoito on lähinnä kohteen peruskunnostuksessa saavutetun tilan ylläpitävää hoitoa. Hoitotoimilla pyritään röykkiöiden rakenteiden ja niiden lähiympäristön siistinä pitämiseen. Hoitotoimet ovat vesakon ja heinikon raivaamista lapinraunioiden rakenteiden päältä sekä röykkiöiden lähialueen pitämistä siistinä. Kohteen hoito tulee suorittaa käsityönä ilman koneita. Työn tuloksena syntyvä pieni määrä raivausjätettä voidaan hävittää maastoon. Erityisesti kuiva oksajäte on syytä toimittaa pois kohteen läheisyydestä, jotta paikalla ei syntyisi nuotiopaikkaa.
Roskat ja muu jäte kuljetetaan alueelta pois yhteistyössä Tampereen kaupungin vihertoimen kanssa. Jos hoidon tuloksena syntyy suuri määrä jätettä, on siitä hyvä ilmoittaa etukäteen museon yhteyshenkilölle jätteen poiskuljettamiseksi. Tampereen kaupungin vihertuotanto kuljettaa syntyneen jätteen pois (Vihertuotannon yhteyshenkilö: Pentti Katajisto puh. 050-5215009).
Kaatuneista puista yms. poikkeavista tilanteista on ilmoitettava museon yhteishenkilölle, minkä jälkeen jatkotoimenpiteet suunnitellaan yhdessä kaupungin vihersuunnittelun kanssa.
Hoidon yhteydessä tulee seurata mahdollisia muutoksia kohteessa tai sen ympäristössä, kuten maaston kulumista. Äkillisistä kohteen ympäristössä tapahtuneista muutoksista, kuten myrskytuhoista, sekä kohteeseen kohdistuneesta ilkivallasta tulee ilmoittaa museon yhteyshenkilölle. Kohteen lähiympäristön maaston kulumista sekä kohteelle johtavan polun kuntoa on syytä tarkkailla, erityisesti jos kävijämäärä kohteella kasvaa. |