Korsholman linnamäen profiili ei erotu maisemassa rinteiden tiheän puuston vuoksi. Mäen rinteillä onkin tehtävä perusraivausta ja varovaista harvennusta. Harvennus kannatta tehdä useammassa osassa, jotta vesakoituminen ei entisestään kiihdy. Tavoitteena on saada linnanmäen rinteistä hoidettua puistometsää, jossa vallit erottuvat Mustasaaren kirkolta ja puistokujanteelta katsottaessa.
Ennen raivauksen aloittamista linnan alueella tulisi tehdä kasvillisuuskartoitus, sillä vanhoja kulttuurikasveja ja arkeofyyttejä voi alueella vielä olla säilyneenä. Uusintakartoituksia on tarpeen tehdä hoitotoimien jatkuessa muutaman vuoden välein, jotta voidaan seurata hoidon vaikutuksia kasvillisuuteen. Puustoa harvennettaessa kiinnitetään huomiota puulajeihin, sillä Maaherran puutarhan aikaisten jalopuiden vesoja luultavasti vielä kasvaa valleilla. Kaikki raivausjätteet kuljetetaan pois alueelta tai haketetaan. Haketta voidaan käyttää polkujen päällysteenä linnan rinteillä.
Linnan lakialuetta hoidetaan samalla periaatteella: aluskasvillisuutta raivataan ja yksittäisiä puita poistetaan, jotta näkymä ympäristöön avautuu. Linnan laella nurmikentän leikkaamisen sijaan olisi siirryttävä vähittäin niittämällä hoitamiseen. Myös mäelle johtavan tien varsia voidaan hoitaa niittämällä. Muutaman kerran kesässä tapahtuva niitto pitäisi maiseman avoimena, mutta antaisi vanhoille kulttuurikasveille mahdollisuuden: maaperän siemenpankki voi vielä tuottaa yllätyksiä, jos kasvit ehtivät kukkia ja taas siementää. Niitto voidaan tehdä kesän aikana kahdesti, mutta ensimmäisen kerran vasta juhannuksen jälkeen. Niittäminen voidaan tehdä niittokoneella ja kaadettu heinä kerätään pois. Mikäli tienvarren yleisilme muuttuu liian hoitamattomaksi, voidaan useammin tapahtuvaan koneelliseen leikkaamiseen aina palata uudelleen. Hoidon intensiteettiin pyritään hakemaan jokaisella alueella sopiva taso. |