Kuuskajaskari on n. 28 hehtaarin kokoinen saari Rauman keskisessä saaristossa, tulevan Selkämeren kansallispuiston sydämessä. Saarella on entinen rannikkotykistön linnake, joka oli toiminnassa aina vuoteen 1999 asti. Nykysin saari on matkailukäytössä eikä siellä ole ympärivuotista asutusta.
Kuuskajaskari on muiden Rauman saariston saarten tapaan ollut kesälaidunsaarena ainakin 1600-luvulta lähtien. Ensimmäiset vakituiset asukkaat saarelle tulivat v. 1907, kun Kuuskajaskarin torppa perustettiin. Torppa oli asuttuna ja toiminnassa vuoteen 1939 asti.
Kuuskajaskarille rakennettiin talvisodan aikana 1939-40 kenttälinnoitettu tykkipatteri ja saari kuului aseistamissuunnitelmien mukaan aseistettujen joukkoon myös vuonna 1941. Saarella oli jatkosodan aikana edelleen rannikkopatteri. Sen aseistuksena oli kolme 152 mm:n 190 puudan venäläistä rannikkokanuunaa, vuoden 1877 mallia. Tykit siirrettiin saarelle Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren patterista. Kuuskajaskaria linnoitettiin vielä sotien jälkeenkin. Vuonna 1952 Kuuskajakari nimitettiin Rannikkotyksitörykmentti 5. viralliseksi koulutuslinnakkeeksi ja vuosittainen alokkaiden saapumiserä oli n. 100 miestä. 1965 saaren varustuksena oli neljä raskasta 152 mm:n 45 kaliiperin Canet-rannikkokanuunaa. !960- ja -70 lukujen vaihteessa Kuuskajaskarin taistelukestävyys ja koulutusolot parantuivat, kun uudet asuin- ja koulutustilat valmistuivat. Tykit modifioitiin 152/55 Tampellaksi ja länsirannan kallioihin louhittiin lisää taisteluhautoja. Viimeiset varusmiehet kotiutettiin saarelta v. 1997, vartiolinnakkeena Kuuskajakari toimi vuoteen 1999 saakka.
Rauman kaupunki osti saaren v. 2000 ja nykyisin sitä kehitetään matkailijoita, retkeilijöitä ja erityisesti veneilijöitä palvelevaksi saaristomatkailukohteeksi yhdessä niin ikään kaupungin omistuksessa olevan Kylmäpihlajan majakkasaaren kanssa. Kuuskajakari ja Kylmäpihlaja tulevat jatkossa olemaan tärkeä osa perustettavaa Selkämeren kansallispuistoa.
Linnakkeen ajoilta saaressa on edelleen kaksi merivalvontatornia, kasarmirakennus, vallihautoja, ampumarata, bunkkereita ja neljä tykkiä, joista yksi on toimintakuntoinen ja jota käytetään lähinnä kunnialaukauksissa. Uudempaan merivalvontatorniin on nykyään myös vierailijoiden mahdollista kiivetä ja tutustua näin saarelta aukeaviin hienoihin maisemiin. |