Kohteet on kunnostettu ja merkitty osana Koljonvirran historiapolkua.
Iisalmen Koljonvirralla käytiin yksi Suomen sodan viimeisimpiä taisteluja. 27.10.1808 ruotsalainen eversti Sandels otti voiton ruhtinas Dolgorukin johdolla taistelleista venäläisjoukoista. Ruhtinas Dolgoruk kaatui taistelussa. Toisen kerran alueella taisteltiin 10-11.11.1808 yöllä. Tuolloin ruotsalaisten hyökkäys epäonnistui ja Sandels joutui aloittamaan lopullisen vetäytymisen.
Koljonvirran alueella on säilynyt useita taistelusta kertovia jäänteitä (esim. inventointikertomus Timo Ylimaunu, Iisalmen Koljonvirran taistelupaikan inventointi 2000 ja kaivauskertomus Hannu Poutiainen, Iisalmi Koljonvirta Taistelualueen arkeologinen tutkimus 2005).
Koljonvirran taistelupaikan historiapolkuun liittyvät Mansikkaniemen alueella seuraavaat muinaisjäännökset: Koljonvirta tykkipatteri 1 (historiapolulla nimellä Venäläinen tykkipatteri), Koljonvirta tykkipatteri 2 (historiapolulla nimellä Sandelsin asemat lännessä) ja Koljonvirta hauta-alue (historiapolulla nimellä Hauta-alueet. Metsäpirtissä oleva Koljonvirta korsualue on lisäksi osa historiareittiä (nimellä Korsujen jäänteet).
Koljonvirta tykkipatteri 1 on Mansikkaniemen kärjen eteläpuolella korkealla harjanteella noin 12 m pitkä, noin kaksi metriä leveä ja noin 0,5 m pitkä venäläinen tykkipatterin valli. Se on hieman kaareva ja työntyy keskisosastaan länteen päin. Perimätiedon mukaan vallissa ovat olleet havaittavissa neljän tykin asemat. Vallin ja harjanteen etelärinteessä on ainakin neljä pyöreää kuopannetta, joiden halkaisija on noin metrin ja syvyys noin 0,3 metriä. Pohjoiseen laskevassa rinteessä on myös samanalaisia kuoppia.
Koljonvirta tykkipatteri 2 on Mansikkaniemen kärjessä ja se on saman kokoinen kuin venäläisten tykkipatteri 1 eli noin 12 metriä pitkä ja kolme metriä leveä. Vallin korkeus vaihtelee 1-2 m. Vallin itäpuolella eteläpäässä vallio on mahdollinen majoituskorsun pohja. Se on nelikulmainen painanne, jonka kokko non noin 3 x 3 m ja syvyys on noin 0,5 m.
Mansikkamäen juhlakentän koillispuolella sijaitsee Koljonvirta hauta-alue, jossa ovat mahdolliset venäläisten sotilaiden haudat. Alueen mäntykankaassa on epämärääräisiä painumia. Alueesta lounaaseen on kuoppajäännös, joka on noin 5,2 x 3,8 m kokoinen ja 1-2 m syvä vaihdellen rinteen jyrkkyydestä. Kyseessä on mahdollisesti majoituskorsu.
Hietamäessä Metsäpirtin leirikeskuksen itäpuolela sijaitsee Koljonvirta korsualue, missä on korsujen jäänteitä . Siellä on rinteessä noin 30 maahan kaivettua neliön muotoista ja eri kokoista kuoppaa. Kuoppin koko vaihtelee noin 2x2m kokoisista 7-8 x 5-6 metrin kokoisiin. Syvyydeltään ne ovat noin metrin ja kuoppien länsiosassa on noin metrin leveä aukko alarinteen puolella. Kuopat liittyvät Hietamäkeen linnoittautuneiden joukkojen majoittumiseen. Tämä alue liittyy myös taisteluun 10-11.11.1808
Ks. koordinaatit muinaisjäännösrekisteristä. |