Tykkipatteri sijaitsee Träskön NE-osassa, kallioharjanteen korkeimman kohdan E-laidalla. Ympäristö on kuivaa kalliomännikköä.
Kustaa III sodan aikainen venäläinen tykkipatteri, joka liittyy kesän 1789 meritaisteluihin Träskön edustalla. Puolikaaren muotoon ladottu kylmämuuraus, jossa on seinämät merelle päin eli lännen, pohjoisen ja idän puolelle. Merelle avautuu esteetön näkyvyys. Pohjoisen muurin korkeus sisä- ja ulkopuolelta 1.1 m ja paksuus 1.0-1.1 m. Läntisen ja itäisen muurin korkeudet ovat epämääräiset osittaisen sortumisen vuoksi. Permantotaso on muutamia sortuneita kiviä lukuun ottamatta tasainen ja sammaleen peitossa. Kivet ja lohkareet ovat pyöristyneitä ja särmikkäitä ja tasakokoisia (noin 1-50 kg). Sisäpuolella SW-kulmassa on yksittäinen pystyssä seisova 100-kiloinen säännöllisen kuusi-tahokkaan muotoinen lohkare, joka on saattanut toimia istuimena. N-ulkoseinän ylä-osa on ladottu särmikkäistä lohkareista huolellisesti yhteensovittaen siten, että kiven tasainen tahko on ulospäin. Yhteensovittamisella on saatu aikaan suuri mekaaninen lujuus tykinammuksen osuman varalta. Kiviaines poikkeaa saaren 1900-luvun puolustusvarustuksista siinä, että rakentamiseen on käytetty luonnonkiviä sellaisinaan (ei porausjälkiä). Jäkäläpinnat ovat eheät paitsi E-ulkoseinässä, jossa näkyy resentti sortuma.
Merkillepantavaa on se, että 40 metriä etelään sijaitsevasta metallikautisesta hautarauniosta (Träskön 1) ei ole haettu ainakaan kaikkia lohkareita. Aivan lähellä on pienialainen pirunpelto, josta lienee haettu kiviä. |