Kokonaisuutena Taarastin kallioketo on yksi Hämeen edustavimmista kalliokedoista, kohteen tämänhetkinen arvoluokka M+. Perinnebiotooppityypeistä alueella on metsälaidunta, hakaa, kallioketoa ja pienruohoniittyä. Alueella esiintyy useita huomionarvoisia niittylajeja, kuten ketonoidanlukkoa, jäkkiä, ketoneilikkaa ja kelta-apilaa. Vuoden 1996 perinnemaisemainventoinnissa alueelta löytyi myös etelänhoikkaängelmää, jonka jälkeen laji havainnoitiin seuraavaksi vuonna 2023 eteläisen osa-alueen kalliokedon ympäristöstä. Vuonna 2024 ängelmäkasvustot olivat edelleen levinneet sekä alkuperäisen havaintopaikan ympäristöön että yksittäisinä myös pohjoiselle osa-alueelle. Hävitettävistä vieraslajeista on alueelle levinnyt komealupiini.
Alueen hoito toteutetaan ELY-keskuksen hankkimana ostopalveluna, joka kustannetaan ympäristöministeriön jakamasta Helmi- elinympäristöohjelman budjettirahoituksesta. Hämeen ELY-keskus valvoo hankkeen toteuttamista.
Hämeen ELY-keskuksen laatiman (28.3.2025) hoitosuunnitelman mukaan kunnostustöitä tehdään yhteensä noin 0,7 hehtaarin alueella. Hoidon päätavoitteena on alueella esiintyvien arvokkaiden luontotyyppien, uhanalaisen ja huomionarvoisen lajiston sekä maisema-arvojen kehittäminen ja säilyttäminen. Vieraslajin torjunnalla, niittämisellä ja niittojätteen poiskeruulla estetään alueen lajiston yksipuolistumista ja maaperän rehevöitymistä. Pitämällä alue avoimena ja kasvillisuus matalana luodaan kasvuedellytykset monimuotoiselle perinnebiotooppilajistolle
Hoitotoimenpiteisiin sisältyy alueen niitto ja niittoaineksen poisto (rehevämmät alueet voidaan niittää tarvittaessa kahdesti kesän aikana), vieraslajiesiintymien torjunta, nuoren puuston ja vesakon raivaus tarvittaessa sekä vaarantuneeksi luokitellun etelänhoikkaängelmän suojaaminen ja kartoitus. Tarkemmat hoitotoimenpiteet laaditaan vuosittain kohteen tilanteen mukaan ja eritellään kuviokohtaisesti urakoitsijalle annettavassa palvelukuvauksessa.
Hoitoalueet on merkitty lupahakemuksen liitekarttoihin. Haravointi-, niitto- ja raivausjätös kuljetetaan pois alueelta mönkijällä. Hoito-ohjeissa on huomioitu muinaisjäännösalue niin että kohteelle ei ole saanut ajaa raskailla työkoneilla, rikkoa maanpintaa tai jättää näkyviä ajouria. |