Paikalla on laaja hakamaa-alue, jolla sijaitsee kymmeniä erilaisia kiviröykkiöitä noin 400 x 200 m suuruisella alueella. Röykkiöt on kasattu irtokivistä, ja ne ovat muodoltaan kekomaisia, halkaisijaltaan 3-6 m ja korkeudeltaan keskimäärin 1 m. Suurin osa röykkiöistä lienee pelto- tai kaskiröykkiöitä. Alue on vanhaa kulttuurimaisemaa, jolla vuonna 1992 kasvoi mm. nurmilaukkaa ja tummaa tulikukkaa. Paason Saviniemen tunnettu rautakautinen löytöpaikka (kalmisto?) sijaitsee noin 1 km kaakkoon.
Vuoden 2018 tarkastuksessa röykkiöitä ei kartoitettu. Vuoden 1840 pitäjänkartan perustella rajausta muokattu alueiksi jotka eivät ole olleet peltoina aiemmin. Isojakokarttaa ei alueesta löydy. Kulttuuri-indikaattorikasvien perusteella ehkä todennäköistä, että vanha kartanoa (säteriä) edeltänyt Paason kylä (1-2 taloa) on sijainnut tällä alueella.
Huomautuksia: Heinolan kaupungin Helmi-hankkeessa perinnebiotoopin kunnostuksen yhteydessä (niittäminen, lammaslaiduntaminen) tapahtuneessa metsänharvennuksessa keväällä 2024 metsäkone vahingoitti paria uudemmaksi tulkittavaa niittyyn/peltoon lliittynyttä raivausröykkiötä. Itse kohteelle/suojeltaville röykkiöille ei tapahtunut vahinkoa.
Luonti: 11.6.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.