Santahaminan pohjoisrannalta löydettiin 1780-luvulla rautamalmiesiintymä, jota todennäköisesti louhittiin ainakin koemielessä 1700-luvun lopussa. Vuonna 1825 malminetsijä S. Saweniuksen käydessä paikanpäällä hän löysi Santahaminasta vanhan pienen kaivosalun, joka oli avattu malmiesiintymään. Malmiesiintymän myöhemmästä käytöstä ei ole tietoa. Vuonna 1841 on vuorikomissaari G. Albrecht maininnut kaivoksen alun olemassaolon tutustuessaan Santahaminan esiintymään. Kyseessä lienee vähäinen magnetiittikarsimalmin esiintymä, josta on sivukivenä saadun "vihreäkiven" on mainittu sisältävän myös granaattia ja diopsidia. Paikalta mainitaan löytyvän myös iridisoivaa sarvivälkettä, josta on myöhemmin alettu käyttää korukivinimeä nuummiitti. Kaivoksen paikan on arvioitu sijaitsevan Laajasalosta johtavan sillan lähettyvillä Santahaminan pohjoisosassa.
Maanpuolustuskorkeakoululle johtavan tien pohjoispuolella, entisen kaupan, nykyisen paikoitusalueen kaakkoispuolella on matala kalliopaljastuma, jonka halki on louhittu noin neljä metriä leveä, parikymmentä metriä pitkä "käytävä". Käytävän noin 1–1,5 m korkeat seinämät ovat lohkotut ja kalliossa on halkaisijaltaan noin 3,5–4 cm kokoisia poranjälkiä. Ympäristössä kasvaa etupäässä lehtimetsää sekä nuorien puiden ja nokkosten sekaista pusikkoa. Paikkaa on pidetty mahdollisena rautakaivoksen paikkana. (Annetut koordinaatit ovat tästä kohteesta.) Santahaminan saarelta on louhittu kalliota ja kiveä Viaporin linnoituksen rakentamista varten runsaasti. Vastaavanlaisia lohkottuja kallionpintoja on nähtävissä ympäri saarta, mikä viittaisi siihen, ettei kyseinen kalliolouhos liity rautakaivokseen. Alkuperäistä rautakaivoksen paikkaa ei ole pystytty paikallistamaan. Mahdollista onkin, että koeluontoisesti louhittu kaivos on ollut pieni ja tuhoutunut myöhemmän linnoituksen ja muun rakennuskannan rakentamisen seurauksena.
Luonti: 3.4.2003 Viimeisin muutos: 3.10.2013
Tutkimukset
Marianna Niukkanen tarkastus 2005
Luonti: 27.5.2005
Ulrika Köngäs & Tiina Mikkanen inventointi 2009
Luonti: 11.3.2010 Viimeisin muutos: 3.4.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.