Sipoon pitäjän Sundomin neljänneksessä sijainneessa Botbyssä (Sötebyssä) oli vuonna 1540 yhdeksän talonpoikaa (Mickel Monson, Olof Jönsson, Matts Larsson, Mickel Tomason, Mickel Morthenson, Mickel Tönsson, Jöns Andersson, Lasse Andersson), jotka maksoivat yhteensä viisi täysveroa . Helsingin voutikunnan vuoden 1556 tili- ja maakirjaan on merkitty Botbyyn kahdeksan talonpoikaa. Botbyn nimi pohjautuu ilmeisesti muinaisruotsin henkilönimeen Bote.
Botbyn kylän vanhin kartta ajoittuu 1600- ja 1700-lukujen vaihteeseen. Samuel Broteruksen laatimasta kartasta on säilynyt vain maanmittauskonsepti. Kylässä oli tuolloin neljä taloa kahdelle tonttimaalle jakaantuneena. Nissas ja Domars sijaitsivat pohjoisessa ja Klofvus ja Rons etelässä. Vuodelta 1751 olevassa Nils Westermarkin kartassa Domars oli siirtynyt Vartiokylänlahden rantaan.
Klofvusin ja Ronsin tilat ovat sijainneet rinnakkain, Vartiokylänlahden länsirannalla sijaitsevalle mäelle. Klofvus on ollut mäen itärinteellä ja Rons mäen vierellä itä-koillisessa. Molemmat tontit ovat viettäneet kohti rantaa, jossa pellot ovat sijainneet. Tonttien pohjoispuolelle Westermarkin vuoden 1751 kartalle merkitty itä-länsisuuntainen tie on edelleen käytössä Puotilantienä.
Klofvusin ja Ronsin tilojen yhdistämisen myötä paikalle rakennettiin 1700- ja 1800 -lukujen taitteessa nykyinen Puotilan kartano. Kartanon päärakennus ja terassoitu pihapiiri ovat tuhonneet suurimman osan muinaisjäännösalueesta. Kartanon ympäristössä sijaitsee myös 1800-luvulla rakennettu sivurakennus, vanhasta viljamakasiinista tehty kappeli sekä itälaidassa uusi pientaloalue. Kartanon ympäristön vuosisatoja jatkunut rakentaminen on todennäköisesti tuhonnut molempien tonttien vanhimpia kerroksia. Klofvusin tilasta on voinut säilyä pieniä alueita kappelin ja kartanon päärakennuksen välissä sekä kappelin itäpuoleisen mäen rinteellä, missä on suuren rakennuksen kiviperustus. Vanhasta Ronssin tilasta on mahdollisesti jäännöksiä kartanon ja pientaloalueen välissä sekä pientaloalueen itäpuolisessa metsikössä. Inventointiajankohtana havaintomahdollisuudet olivat huonot korkean aluskasvillisuuden vuoksi. Paikalla havaittiin kuitenkin mahdollinen uunillisen rakennuksen pohja ja terrasointi.
Nils Westermarkin vuoden 1751 karttaan Ronsin tilan koillispuolella merkitty rakuunatorppa on tuhoutunut täysin pientaloalueen rakentamisen myötä.
Luonti: 3.4.2003 Viimeisin muutos: 7.4.2017
Tutkimukset
V.-P. Suhonen arkistotutkimus 2010
Luonti: 22.10.2010
V.-P. Suhonen & Janne Heinonen inventointi 2011
Luonti: 31.10.2011
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.