Porasen uuni sijaitsee aivan tien varressa, noin kymmenen kilometriä Hallapurolta Perhoon päin ajettaessa. Uuni näkyy hyvin tielle ja on helppo löytää. Lähin talo on Metsä- eli Mehtä-Poranen, noin puolen kilometrin päässä uunilta etelään.
Matalaan rinteeseen rakennettu uuni on suhteellisen pienikokoinen. Uunin reunoja on tuettu vallituksella, joka korottaa uunin noin puolitoista metriä ympäristöä korkeammalle. Uunin seinämät eivät kuitenkaan ulotu vallitusta korkeammalle. Uunin pesän suurin syvyys on noin 2,5 m, mutta seinistä irronneet kivet ja pohjalle jäänyt jätekalkki ovat varmasti madaltaneet sitä alkuperäisestä.
Uuni on rakennettu latomalla pyöreähköistä luonnonkivistä. Suuaukon mahdollista ladontaa ei voi määritellä, sillä se on pahoin sortunut. Uunia ympäröivässä vallissa on käytetty hiekan ja kivien ohella myös huonosti palanutta jätekalkkia. Uunin ovat rakentaneet seudulla metsänvartijana toimineen Johannes Viitalan pojat, jotka ajoivat kalkkikiven uunille Vesterpakasta.
Luonti: 3.4.2003 Viimeisin muutos: 24.1.2023
Tutkimukset
Karim Peltonen inventointi 1995
Huomautuksia: Kun Piru itse hyppäsi piisistä - Vimpelinseudun kansanomaisen kalkinpolton jäänteiden inventointi
Luonti: 2.11.2012
Lauri Skantsi ja Pirkko Järvelä, K.H.Renlundin museo tarkastus 2022
Luonti: 24.1.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.