Ruokolahden ja Puumalan rajalla sijaitseva 700 metriä pitkä Kukonharjun kanava kuuluu neljän kanavan (Kutvele, Kukonharju, Käyhkää ja Telataipale) ketjuun, jotka rakennettiin Saimaalle vuosina 1792–1798 kenraali Aleksandr Suvorovin johdolla. Puumalan salmi oli jäänyt ruotsalaisten haltuun Turun rauhassa vuonna 1743, ja siten venäläisille strategisesti tärkeä luonnollinen vesitieyhteys Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä oli poikki. Kanavat olivat Venäjän Saimaan laivaston käytössä sen liikkuessa Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä vartioiden Ruotsin vastaista rajaa sekä huoltaen tukikohtia. (Kauppi 1989:1; Myllykylä 1991:36.)
Kukonharjun kanavayhdyskunta oli levittäytynyt laajalle alalle kanavan molemmille rannoille. Kanavan itäpuolen rakennukset voidaan jakaa alueellisesti pohjois- ja eteläosassa sijaitseviin erillisiin ryhmiin. Lisäksi idässä jonkin matkaa kanavasta etelään on oma rakennuskeskittymänsä. Kanavan länsipuolella on erilliset rakennusryhmät kanavanrannassa, etelässä ja lännessä. Kaikki kanavan luona 1700- ja 1800-lukujen vaihteen tienoilla olleet rakennukset ovat jääneet pois käytöstä 1800-luvun puoliväliin mennessä. Kanavan molemmin puolin on säilynyt useita rakennuksenpohjia sekä erilaisia latomuksia ja kuoppia. Lisäksi veden alla on säilyneitä puu- ja kivirakenteita kuten hirsiarkkuja sekä vaakahirsistä tehty kolmioimainen virtauksenohjain.
Alueen rakenteita on tutkittu kolmena vuotena arkeologisin kaivauksin (2005–2007). Kanavan itärannalla tutkimuksia on suoritettu kauppiaan talon, pajan, varikon, vartiorakennuksen alueilla. Lisäksi on tutkittu mahdollista majakuoppaa sekä mahdollisia rakennusten pohjia. Kanavan länsirannalla on tutkittu vuoden 1804 karttaan merkityn kauppiaan talon sekä kahden muun rakennuksen paikkoja
Luonti: 9.3.2004 Viimeisin muutos: 24.8.2021
Tutkimukset
Ulla-Riitta Kauppi tarkastus 1989
Luonti: 1.3.2005
Juhani Grönhagen/Savonlinnan maakuntamuseo inventointi 1990
Huomautuksia: Kanava tarkastettiin sukeltamalla.
Luonti: 1.3.2005
Frank Hering/HY kasvillisuuskartoitus 2003
Huomautuksia: Inventoinnissa huomioitiin lähinnä kanavaympäristön niittykaistale. Lisäksi yritettiin kartoittaa rakennusten kivijalkoja kanavaa ympäröivässä metsässä.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.