Hautjärven kartanon talouspihasta pohjoiseen vievän pienen hiekkatien varressa, tien länsipuolella, Saha- eli Hautjärveen viettävässä, vanhoja kuusia kasvavassa rinteessä sijaitseva umpinainen kivi- ja maavalli. Vallirakenne on muodoltaan viisikulmainen ja sen halkaisija on joitakin kymmeniä metrejä. Osa valleista on maarakenteisia ja noin metrin korkuisia, vallin sisäpuolella on oja josta maat on lapioitu. Osa valleista, mm. tien vieressä oleva, on kookkaista kivistä rakennettuja. Vallin päällä kasvaa joitakin vanhoja kuusia. Vallin sisäpuolella, aitauksen yläosassa on erittäin suurista siirtokivilohkareista koottu epämääräinen rakenne. Aitauksen yhdessä kulmassa on suorakulmainen kuoppa, luultavasti kellari. Yhdessä kulmassa on ampumapaikalta tai vastaavalta vaikuttava suojarakenne. Rakenteen itäpuolella kulkeva tie on vanha, ja alueella on kahakoitu isonvihan aikana. Kysymyksessä on mahdollisesti jonkinlainen puolustusrakenne tai piilopirtin paikka.
Vuoden 2016 inventoinnissa kohde on jaettu kolmeen alakohteeseen: 1) kartanon pihapiiri, 2) valli, ja 3) vanhat tiet.
Hautjärven eli Siversbergin kartanon sijainti näyttää vanhojen karttojen perusteella vaihtelevan, mutta kartanon todennäköisin paikka on kuitenkin sen nykyisellä paikalla. Viimeistään 1800-luvun puolivälissä kartano on varmuudella sijainnut nykyisellä paikallaan, ja vuoden 1852 tiluskarttaan on merkitty kartanon rakennukset melko tarkasti. Kartanon alue on sekoitus vanhaa viimeistään 1800-luvulla rakennettua rakennuskantaa ja modernia rakentamista. Aktiivinen käyttö on todennäköisesti hävittänyt osan varhaisemman asutuksen jäljistä. Nykyisistä rakennuksista kartanon päärakennus ja kaksi vilja-aittaa ovat suojeltuja (rakennusperintörekisteri 200059 Hautjärven kartano).
Luonti: 8.6.2005 Viimeisin muutos: 17.2.2017
Alakohteet
Kartanon pihapiiri
Tyyppi: asuinpaikat, kartanot
Ajoitus: historiallinen
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6732131 I: 416989
Kuvaus: Piha-alueella oli tasattujen nurmialueiden ja rakennusten välissä useita kohoumia, mahdollisesti kivien ja maan sekaisia kasoja, jotka voivat olla peräisin varhaisemmista rakennuksista. Kartanon koillispuolella navetan ja vanhan asuinrakennuksen välisellä nurmitasanteella lienee ollut kookas rakennus. Myös järveltä tulevan puistokäytävän lounaispuolella noin käytävän puolivälissä vaikutti sijainneen rakennus. Myös kartanon lounaispuolella tilanhoitajan asunnolle menevän pihatien pohjoispuolella oli ilmeisen rakennuksen perustuksen jäänne. Tilanhoitajan asunnolle johtavan tien eteläpuolella, vanhan aitan kohdalla, oli vallireunainen, pyöreähkö kuoppa, jonka halkaisija oli n. 6 m. Kuopan syvyys oli n. 2 m. Kuopassa oli lohkottuja kiviä. Kyse voi olla kellarikuopasta.
Luonti: 17.2.2017 Viimeisin muutos: 17.2.2017
Tiet
Tyyppi: kulkuväylät, tienpohjat
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6732645 I: 417205
Kuvaus: Kartanolta koilliseen kulkevat polut ovat samoilla sijoillaan Kuninkaan kartastossa ja isojakokartoissa kyläteinä. Niitä ei liene myöhemmin juurikaan rakennettu, joten näitä linjauksia voi pitää potentiaalisina muinaisjäännöskohteina.
Luonti: 17.2.2017 Viimeisin muutos: 17.2.2017
Valli
Tyyppi: maarakenteet, vallit
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6732369 I: 417085
Kuvaus: Aiemmin havaittu valli sijaitsee lähellä Hautjärven kartanoa. Vuoden 2016 inventoinnissa se löytyi karta-non lämpövoimalan takaa lähtevän vanhan tielinjan ja Sahajärven rantaan vievän polun välistä, tieltä länteen viettävän rinteen juurelta, vanhasta kuusimetsästä. Puita kasvoi niin vallien päällä kuin ojassakin. Kohde ei sijainnut muinaisjäännösrekisterissä olevien koordinaattien kohdalla vaan n. 300 m etelälounaaseen. Maastossa oli havaittavissa pitkänomainen kivistä ja maasta koostunut valli, joka oli jotakuinkin pohjois-etelä-suuntainen. Sen itäpuolella oli havaittavissa oja. Rakenne oli arviolta 20–30 m. pituinen. Eteläpäädyssä oli pyöreähkö kuoppa, jonka ympärillä oli vallit, kuopan halkaisija. n. 3 m, syvyys n. 1,5 m. Aiemmin havaittuja sivuja ei enää erottunut, ei myöskään mitään suojarakenteita vallin lisäksi. Maan-omistaja kuvaili rakenteen näyttäneen parikymmentä vuotta sitten suorakaiteen muotoiselta ja sen kulmissa olisi ollut koholla olevat kartiot. Tällaista ei nyt ollut havaittavissa, mutta alue oli erittäin vaikeakul-kuista kaatuneiden puiden vuoksi ja kaatuneet puut saattoivat myös peittää joitakin alueella olleita ra-kenteita.
Luonti: 17.2.2017
Tutkimukset
Marianna Niukkanen tarkastus 2002
Huomautuksia: Kartanon omistajan Lea Lahtisen osoittama kohde.
Luonti: 8.6.2005
Petro Pesonen inventointi 2016
Luonti: 17.2.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.