Saaresjoen harkkohytti sijaitsee soiden ympäröimällä ja asumattomalla alueella Saaresjärvestä laskevan Saaresjoen varressa. Saaresmäen kylä on siitä kolmen kilometrin päässä etelässä.
Saaresjoen hytti oli toinen Vaalan Myllyrannan apuhyteistä ja toinen oli Paltamon Kiveskoskella. Apuhyttejä tarvittiin, koska raudan pelkistyksessä tarvittavan hiilen hankinta itse Myllyrannassa oli odotettua hankalampaa. Saaresjoella oli kaksipiippuinen harkkouuni, asuinrakennus, hiilihuone sekä joessa hirsinen pato. Saaresjoen harkkohytin käyttöaika oli varsin lyhyt. Hytin toiminta alkoi vuonna 1844, mutta jo vuosikymmenen lopussa sen sanotaan olleen rappiotilassa ja toiminta päättyi seuraavalla vuosikymmenellä. Saaresjoen ruukilla valmistettua rautaa vaivasi kylmähauraus ja valmiiden harkkojen kuljetus oli vaivalloista.
Nyt ruukin paikka on tiheähkön kasvillisuuden peitossa. Jäänteet on kuitenkin helppo erottaa. Suurin niistä on turpeen peittämä, 7 x 7 m kokoinen ja 2,5 m korkuinen kumpare, jonka juurella on vielä erotettavissa hirsien jäännöksiä. Turpeen joukosta näkyy liuskekiven kappaleita. Kyseessä on mitä ilmeisimmin sulatusuunin jäännökset. Sen ympärillä on turpeen peittämä, rautakuonaa sisältävä valli. Kuonaa on myös joessa ja hytin yläpuolella olevassa padon jäännöksessä ja sen vieressä. Itse Saaresjokea on perattu ja se on nykyään varsin vaatimaton puro.
Luonti: 19.3.2006 Viimeisin muutos: 22.3.2007
Tutkimukset
Päivi Tervonen / Kainuun Museo inventointi 1987
Huomautuksia: Inventointi perustuu suurelta osin Erkki Härön inventointiin vuodelta 1981.
Luonti: 27.8.2010
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.