Ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusasema, joka sijaitsee osaksi Anjalankosken ja suurimmaksi osaksi Elimäen alueilla. Laajalle alueella olevat taisteluhaudat sijaitsevat Kaukasuontien ja Tallusjoen välisillä kallioilla. Hiekkaisessa moreenimaassa kasvaa havumetsää ja osin tiheää kuusikkoa. Lähdekallion poikki on raivattu korkeajännitelinja, jonka kohdalla kasvaa vesakkoa.
Taisteluasemat kulkevat Lähdekallion mäkien länsireunalla. Lähdekalliolla erkanee ulommasta linjasta koillinen–lounas–suuntainen yhdyshauta, joka johtaa kallion itäpuolelle, jossa sijaitsee taaempi puolustuslinja. Linjojen välillä on etäisyyttä 160 – 200 m. Ulomman linjan torjuntasuunta on lounaaseen ja länteen. Taaemman puolustusaseman torjuntasuunnat ovat koillinen ja lounas. Taaemmasta puolustusasemasta laskeutuu yhdyshauta mäen itäpuolelle, jonka juurella on suojahuone. Kohteen taistelu- ja yhdyshautojen kokonaispituus on 1,4 km. Osa haudoista on jäänyt keskeneräisiksi ja esimerkiksi hautojen keskellä olevia suuria maakiviä on räjäyttämättä.
Haudat on osittain kaivettu maahan ja osin louhittu kallioon. Hautojen leveys on 1 – 2 m ja syvyys 1,5 m. Lähdekallion eteläosassa on myös 2 – 2,5 m syviä hautoja. Ampumasyvennyksillä varustetuissa taisteluhautalinjoissa on 22 traverssia, joista 6 on rakennettu hautojen keskelle siten, että ne voi kiertää kummalta puolelta tahansa. Hautojen takaseinustoilla erottuu portaiden paikkoja, joista puiset askelmat ovat hävinneet. Portaat ovat olleet metrin levyisiä. Suojahuoneita on ollut kolme. Niiden hirsirakenteet on purettu pois ja jäljellä on enää kuopat.
Kohteen rajausta on tarkennettu laserkeilausaineiston perusteella 04/2017.
Luonti: 8.3.2007 Viimeisin muutos: 14.11.2017
Tutkimukset
Tapani Ahvenisto inventointi 1967
Luonti: 12.11.2008
Martti Koponen & Hannu Poutiainen / Kymenlaakson maakuntarahasto inventointi 1994
Luonti: 12.11.2008
John Lagerstedt inventointi 2008
Luonti: 12.11.2008
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.