Pahnakallio sijaitsee noin 250 m lounaaseen Vantaanjoen varresta Hyvinkään kaupungin eteläpuolella. Pahnakallio on varsin jyrkkäpiirteinen avokallio. Kalliossa on erotettavissa joitakin tulkinnanvaraisia antropomorfisia muotoja. Metsäisen suoalueen laidassa kohoavan graniittisen kallion lounaissivussa avautuu kapean luolan suuaukko.
Luola koostuu jääkauden aikana syntyneestä lippaluolasta ja rakokiviluolasta. Lippaluola on kooltaan 2–3 x 10 x 1–5 m ja rakoluola noin 9 x 0,6–1,5 x 1,5–2 m. Rakoluola on hieman L-kirjaimen muotoinen ja koostuu laajemmasta etukamarista sekä luolan kapeasta peräosasta.
Keväällä 2004 rakoluolan laajimmasta osasta löytyi todennäköisesti rautakauden lopun tai varhaiseen historialliseen aikaan ajoittuva keramiikka-astian reunapala. Pala on sittemmin joutunut hukkaan. Luolan edustalta on löydetty myös ilmeisesti historiallisen ajan keramiikkaa.
Luolan "etukamarin" seinillä on joitakin hiilellä piirrettyjä kuvioita, jotka on tietoisesti sijoitettu kallioseinän tasaisempaan kohtaan. Kuvamotiivit tuntuvat jossain määrin jäsennetyiltä. Piirrosten iästä on vaikea esittää arvioita mutta ne eivät ole vastapiirrettyjä, koska kuvien päälle on muodostunut ohut piioksidikalvo.
Noin 20 m luolan suulta luoteeseen kallion toiselle puolelle johtavan polun laidasta löydettiin vuoden 2004 tarkastuskäynnillä tyypillisen kampakeramiikan aikainen piikärjen kantakatkelma.
Luonti: 26.9.2007 Viimeisin muutos: 29.12.2016
Tutkimukset
Oula Seitsonen ja Sanna Puttonen tarkastus 2004
Huomautuksia: Uusia esihistoriallisia löytöjä Hyvinkäältä, s. 4.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.