Kohde sijaitsee Virsumäen pohjoisosassa havupuita kasvavan rinteen juurella. Paikalla on kaksi kellarinpohjaa, joista lounaisempi on rakennettu lohkotuista kivistä kylmämuuraamalla. Sen koko on n. 1,5 x 3 m ja kiviseinän korkeus on n. 1,20 metriä. Kellarin oviaukko on kaakossa ja oven edustalla on maatunut puolikkaasta hirrestä veistetty lankku. Kiveyksen ulkoseinä menee maan sisään. Kellarista n. 5 m koilliseen on toinen osin luhistunut kivetyn kellarinpohja. Sen seinät ovat sisäpuolelta kokonaan sammalen peitossa ja rakenteen reunoilla kasvaa kaksi isoa koivua. Kooltaan kellarit ovat suunnilleen samankokoisia.
Kellarinpohjien ajoittaminen on hankalaa ilman jatkotutkimuksia. Eskolassa on ollut asutusta viimeistään jo 1500-luvulta lähtien (Mattila 1960: 328), mutta aivan rakenteiden lähettyvillä ei näy merkkejä varhaisimmasta asutusvaiheesta. Myöhemmin paikalla on saattanut olla torppa, mihin viittaa kellareiden lounaispuolella metsätien vieressä näkyvä tiilikasa ja nelikulmaisen alueen muodostava nokkospöheikkö, joka voisi merkata vanhan rakennuksen pohjaa. Rakenteet ovatkin todennäköisesti suhteellisen nuoria, mahdollisesti 1800-luvulta.
Luonti: 19.11.2007 Viimeisin muutos: 19.11.2007
Tutkimukset
Katja Vuoristo inventointi 2007
Luonti: 19.11.2007
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.