Kohde sijaitsee Sääksmäen kirkosta 7,8 km lounaaseen, Oikolanjoen itäpuolella olevalla mäellä. Munteen eli Vierimunteen kylä mainitaan ensimmäisen kerran keskiajan lopulla vuosien 1506-1510 käräjäpöytäkirjoissa. Kuninkaankartaston, vanhimman kyläkartan (1846-48) ja vuoden 2007 inventointihavaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että kylä on keskiajalta lähtien sijainnut samalla alueella kuin nykyäänkin. Kylän rakenne on kuitenkin tavanomaista hajanaisempi ja vanhan karttamateriaalin puuttuminen 1600 –1700 -luvuilta aiheuttaa tulkinnassa virhemahdollisuuksia. Vanhimman kyläkartan mukaiset tontit ovat asuttuja edelleenkin, ja tonttien nykyinen rakennuskanta lienee tuhonnut vanhemmat kerrostumat suurimmaksi osaksi kylätontin itä- ja koillisosista.
Inventoinnissa maakaasuputkilinjalta kylän länsi-lounaispuoliselta rintapeltoalueelta löydettiin mm. piitä, lasitettua punasavikeramiikkaa, liitupiipun pala, nauloja, tiiltä, luuta ja lasia. Vanhimman karttamateriaalin mukaan pellot ja tiet ovat sijainneet kuten nykyäänkin, mutta tielinja on muuttunut Oikolanjoessa Munteen ja Linnaisten välillä olleen siltapaikan muutoksen johdosta. Tie on aiemmin (vielä 1846-48 kartassa ja kuninkaan kartastossa) kulkenut, nyttemmin peltotieksi jäänyttä uraa pitkin Oikolanjoen vanhalle siltapaikalle Linnaistenvuorta kohti, kun se nykyään kulkee Linnaistenvuoren pohjoispuolella olevan sillan kautta. Tämä vanha tielinja poikkeaa nykyisestä tiestä peltojen keskellä olevan mäen kohdalla, jonka luoteisosassa on vanhoja maanoton jälkiä, mahdollisia kellarikuoppa ja kivijalan jäännöksiä, jotka todennäköisesti kuuluvat latoon tms. talousrakennukseen. Mäen kaakkois-etelärinteelle tehtiin kaksi koekuoppaa, joista ei kuitenkaan tehty havaintoja muinaisjäännöksistä.
Mäen topografinen sijainti ja havaitut rakenteiden jäännökset saattavat kuitenkin kytkeä sen keskiajalta tunnetun Munteen kylän kylätonttialueeseen.
Munteen kyläalueen yleisilme ympäristöineen on hyvin säilynyt. |