Kohde sijaitsee noin 4,6 km Kokkolan keskustasta kaakkoon, Jyväskyläntien no 13 ja Sokojan tien välisellä alueella. Topparbacken on pohjois-eteläsuuntainen ja noin kilometrin pituinen moreenimäki. Kohde sijaitsee Topparbackenin eteläosan korkeimmalla kohdalla välittömästi voimalinjan eteläpuolella. Maasto on alueella kivikkoista ja korkeimmalla kohdalla on rakkaa.
Alueella on kaksi kiviaitaa välittömästi sähkövoimalinjan eteläpuolella. Aitojen eteläpuolella on rakkakivikkoa. Itä-länsisuuntaiset aidat sijaitsevat vierekkäin. Ne ovat noin 30 m pitkiä ja koottu keskimäärin 0,5 m halkaisijoiltaan olevista kivistä, myös isoja, noin 1-1,5 m halkaisijoiltaan olevia kiviä on käytetty rakentamiseen. Aitojen välissä on noin 3-4 metriä leveä tasaisempi alue, mistä kiviä on ilmeisesti otettu aitojen rakentamiseen. Tällä alueella kasvaa tiheästi nuorta puustoa. Kivien pinnalla on vanha jäkäläkasvusto.
Lisäksi alueella on kuoppa, joka sijaitsee välittömästi mäen halki kulkevan rajalinjan eteläpuolella ja kaavan suunnittelualueen rajan tuntumassa. Kuoppa on noin 4,5 x 2 metrin ja 1 metrin syvyinen. Se on itä-länsisuuntainen ja kapenee länsipäähänsä. Pohja-ala on muodoltaan kolmiomainen. Kuopasta on nostettu kiviä sen eteläpuolelle.
Topparbackenin alueeseen liittyy tarinoita, joiden mukaan paikalla olisi Suomen sodan aikaisia puolustusrakennelmia. K. H. Renlundin museon lausunnossa 1996 Topparbacken mainitaan mahdollisena keskiaikaisena piilopaikkana. Inventoinnissa ei löydetty kirjallisuudesta tai maastosta edellisiin viittaavaa. Pintakasvillisuuden perusteella kohteen rakenteet eivät ole syntyneet aivan lähihistoriassa.
Vuoden 2014 inventoinnin mukaan kohde sijaitsee suunnitellun voimalinjan alle, se saattaa vaurioitua rakennusvaiheessa.
Luonti: 10.1.2008 Viimeisin muutos: 7.5.2015
Tutkimukset
Jaana Itäpalo inventointi 2007
Huomautuksia: Kantakaupungin yleiskaavan suunnittelualue 2030. Arkeologisten kohteiden inventointi. Kohde 17. K. H. Renlundin museo.
Luonti: 10.1.2008
Juha-Matti Vuorinen inventointi 1997
Huomautuksia: Kokkola -Kälviä. VT 8 Kokkolan ohitustien linjausvaihtoehtojen arkeologinen inventointi 2.-13.6.1997. Arkeologian osasto 190/30.6.1997.
Luonti: 10.1.2008
Jaana Itäpalo ja Hans-Peter Schulz/Keski-Pohjanmaan ArkeologiaPalvelu inventointi 2014
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.