Taavetista Savitaipaleelle johtavan Savitaipaleentien varressa, noin 950 m päässä valtatie 6:n ja Savitaipaleen liittymästä, sijaitsee todennäköisesti 1900-luvun alkuun ajoittuvia kuoppia. Kuoppia sijaitsee tien molemmin puolin, länsipuolella niitä on seitsemän ja itäpuolella kolme.
Kuopat ovat kaivettu hiekkaisen mäen rinteeseen, melkein rinteen juureen. Kuopat ovat rinnatusten, noin 5-10 m päässä toisistaan. Kuoppien pohjat ovat tasaisia ja suorakaiteenmuotoisia. Kaivettu maa on kasattu kuoppien ympärille maavalleiksi. Maavallit kiertävät kuoppia rinteen puoleisilta kolmelta sivulta. Kuoppien suuaukko on rinteestä poispäin. Tien itäpuolella kuopat sijaitsevat etelään laskevassa rinteessä. Tien länsipuolella viisi kuoppaa sijaitsee itään/kaakkoon laskevassa rinteessä ja kaksi pohjoiseen laskevassa loivemmassa ja matalammassa rinteessä. Pohjoisreunalla sijaitsevat kaksi kuoppaa ovat muita kuoppia pienempiä. Niiden pohjan koko on noin 1–1,5 x 2–2,5 m ja syvyys maavallien päältä laskettuna 0,5–2 m. Muiden kuoppien pohjat ovat 2–3x4–5 m kokoisia ja kuoppien syvyys maavallin päältä laskettuna on 0,5–3,5 m. Kuoppia ympyröivien maavallien leveys on noin 0,5–1 m ja ne ovat noin 0,5 m ympäristöään korkeammat. Maanpinnalla ei ollut havaittavissa muita rakenteita.
Tien itäpuolella kuoppien edustalla, noin 3–4 m päässä kuopista, on maastossa havaittavissa noin 0,5 m kapea ja 0,2–0,3 m syvä itä-länsisuuntainen maaoja, joka saattaa liittyä kuoppiin. Tien länsipuolella kulkee Savitaipaleentien suuntaisesti vanha metsäautotie, joka erottuu maastossa noin 2 m leveänä puuttomana tasanteena. Vanha tienpohja johtaa kuoppien länsireunalle. Kohteen länsipuolella on taimitarha. Alueella kasvaa mänty- ja koivumetsää. Kenttäkasvillisuus kostuu etupäässä varpu-, jäkälä- ja sammalkasveista. Maaperä on hiekkaa. Etelässä maasto muuttuu kosteammaksi ja soisemmaksi.
Kuopat liittyvät mahdollisesti ensimmäisen tai toisen maailmansodan aikaisiin varustuksiin. Reilun kilometrin päässä kohteelta pohjoiseen sijaitsee ensimmäisen maailmansodan aikainen juoksuhauta (Siiropää 2004). Toisen maailmansodan aikana alueella on suoritettu kenttävarustustöitä kuudennen divisioonan toimesta (Arimo 1981: 178). Tarkempaa käyttötarkoitusta ajoitusta ei kuopille inventoinnin yhteydessä pystytty määrittämään. |