Huutokosken ruukin rauniot ovat Sysmäjärvestä Jokijärveen virtaavan joen alemman kosken, Huutokosken etelärannalla. Vuonna 1858 venäläinen valtioneuvos Putilov sai privilegion rakentaa Huutokoskelle suuren ruukin. Huutokosken lisäksi ruukista käytettiin nimitystä Putilovin Katariinan ruukki (Putiloffs Ekaterine Bruk). Uuden ruukin tehtävänä oli toimittaa raaka-ainetta Putilovin Pietarissa oleviin suuriin rauta- ja teräsvalimoihin. Malmi, hiilipuut ja valmiit tuotteet kuljetettiin ruukille suurelta osin maitse. Ruukin lastauspaikkoina Saimaan rannalla olivat Tahkoranta ja Braseborg, joista rauta kuljetettiin laivoilla Pietariin. Malmina toimi etupäässä järvimalmi. Lisäksi käytettiin Viipurista tuotua romurautaa ja Haapakosken masuunin takkirautaa. Huutokosken tärkeimmät malmijärvet olivat Sysmäjärvi, Valvatus ja Maavesi. Huutokosken ruukilla oli ruukkikartano sekä ruukkiyhdyskunta.
Huutokosken masuuni ja putlauslaitos olivat viimeistä kertaa toiminnassa vuonna 1876. Ruukin purkaminen aloitettiin 1880-luvun alussa. Myös monet ruukkiin kuuluneista asuinrakennuksista ja työväenkasarmeista siirrettiin muualle.
Ruukin alue on nykyisin metsittynyt. Alueen lähellä toimii suurehko kalaviljelylaitos. Rakenteita on vielä vuonna 1982 erottunut laajalla alueella maastossa mm. kumpareina, kiveyksinä, laitteiden pohjia ja voimakanavia. Ruukin pato on sijainnut suunnilleen nykyisen sillan kohdalla. Kohteen sijainti on arvioitu peruskartalta ja esitetty pistemäisenä. Todennäköisesti ruukkiin liittyviä rakenteita on säilynyt laajalla alueella joen molemmin puolin.
Luonti: 11.5.2010 Viimeisin muutos: 6.10.2021
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Linkit Museoviraston muihin aineistoihin
Kulttuuriympäristön tutkimusraportit / rakennettu ympäristö