Strömsdalin ruukki sijaitsee Vuoksen vesistöön kuuluvien Vuotjärven ja Akonjärven välisen Juankosken kohdalla. Savon keskisen kihlakunnan manttaalikomissaari Brynolf Brunou sai 1746 Kuninkaalliselta Vuorikollegiolta luvan masuunin, kankirautavasaran ja kahden ahjon perustamisluvan syvälle Savon erämaahan Juankosken partaalle. Strömsdalin ruukki oli Suomen ainoa Ruotsin vallan aikainen järvimalmimasuuni.
Juankosken varsinainen ruukkiyhdyskunta syntyi Tigerstedt-suvun omistajakauden aikana (vuodesta 1765 lähtien). Tehdasyhteisö laajeni edelleen 1860-luvulta alkaneen taloudellisen vapautumisen johdosta. Saimaan kanavan valmistuminen vuonna 1856 paransi merkittävästi liikenneyhteyksiä. Ruukista vietiin Pietariin erilaisia taloustavaroita sekä raakarautaa, maatalouskoneita ja turbiineja. 1900-luvun alussa vapaaherra Anton von Alfthan osti ruukin konkurssipesältä ja muutti ruukin tuotantosuuntaa puunjalostusteollisuuden suuntaan. Paikalle rakennettiin vuosina 1906–1908 puuhiomo ja 1911–1913 kartonkitehdas. Tehdas siirtyi Strömsdal Oy:n omistukseen 1988. Yhä toiminnassa oleva kartonkitehdas sijaitsee kosken itärannalla, vanhat rautaruukkilaitoksen rakennukset kosken länsirannalla.
Kohteen sijaintitieto on esitetty pisteenä. Jatkuva teollinen toiminta ja maankäyttö ovat todennäköisesti tuhonneet ruukin varhaisvaiheisiin liittyviä rakenteita. Koordinaattipisteen tienoilla on maanpäälle havaittavia jäännöksiä: kiuasröykkiö ja talonpohja. Teollista toimintaa entisten ruukkirakennusten tuntumassa ovat jatkaneet kartonkitehdas ja viiratehdas. Kartonkitehtaan paikalla sijaitsi aikaisemmin saha ja mylly. Vanhan ruukkialueen rakennuskanta on suurelta osin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Juantehtaan (Strömsdal) ruukki on Suomen vanhin ja parhaiten säilynyt järvimalmia hyödyntänyt Savon ruukkikokonaisuus. Alue on luetteloitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Kunnan talon pohjoispuolella sijaitsee ruukin hautausmaa, johon hautaaminen lopetettiin kirkon valmistuttua 1800-luvun puolivälin tienoilla. Juankosken kulttuurihistoriallinen seura ry on rakentanut alueen ympärille uutta kiviaitaa ja pystyttänyt opaskyltin. Hautausmaalla on joitakin rautaristejä ja lukuisia matalia painanteita, mahdollisesti hautapainanteita.
Luonti: 12.5.2010 Viimeisin muutos: 12.12.2017
Alakohteet
Hautausmaa
Tyyppi: hautapaikat, hautausmaat
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6993790 I: 567400
Kuvaus: Ruukin hautausmaa, johon lakattu hautaamasta noin 1800-luvun puolessa välissä.
Luonti: 12.2.2015
ruukki
Tyyppi: teollisuuskohteet
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6993899 I: 567542
Kuvaus: Kohteen sijaintitieto on esitetty pisteenä. Jatkuva teollinen toiminta ja maankäyttö ovat todennäköisesti tuhonneet ruukin varhaisvaiheisiin liittyviä rakenteita. Koordinaattipisteen tienoilla on maanpäälle havaittavia jäännöksiä: kiuasröykkiö ja talonpohja.
Luonti: 12.12.2017
Tutkimukset
Tanja Tenhunen/Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Päivi Kankkunen/Museovirasto tarkastus 2014
Huomautuksia: Ruukin hautausmaan tarkastus, sen rajojen katsastus muinaisjäännösrekisteriin merkitsemistä varten. Päättyneen eu-projektin yhteydessä rakennetun kiviaidan katselmus.
Luonti: 12.2.2015
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.