Kimingin ruukin rauniot sijaitsevat Kyyjärvestä Pääjärveen laskevan Kimingin joen rannalla. Kimingin harkkohytti perustettiin vuonna 1839 ”Kimingi Blästerverks Bolag” yhtiön toimesta. Yhtiön osakkaina oli korkeita virkamiehiä ja varakkaita vaasalaisia kauppiaita. Harkkohytti paikalle valmistui kesällä 1844. Malmi saatiin lähiseudun järvistä, myös suomalmia käytettiin. Vuonna 1882 ruukin uudet omistajat Parviainen ja Rosenlund rakennuttivat ruukin kokonaan uudestaan. Paikalle rakennettiin myös tervauuneja. Harkkohytin toiminta loppui vuonna 1897. Vanhassa vasarapajassa teollista toimintaa jatkoi jonkin aikaa luujauhotehdas ja myöhemmin kosken rannalla toimi myös tiilitehdas. Saha ja mylly olivat toiminnassa pitkään 1900-luvulle. Viimeinen mylly paloi vuonna 1966.
Kohteen sijaintitieto on arvioitu peruskartalta ja esitetty pistemäisenä. Peruskartalla Kiminginjoen varressa on Ruukinperä ja Ruukinkoski nimiset paikat, joiden kohdalle harkkohytin sijainti on arvioitu. Ruukin toimintaan liittyviä rakenteita on säilynyt joen molemmilla puolilla. Joen ylittävän sillan runkona on käytetty hyväksi ruukin padon hirsiarkkuja. Hirsiarkkujen lisäksi paikalla on säilynyt sulkuluukkuja ja rantavallin tukimuureja. Kosken länsirannalla on sijainnut harkkohytit ja kankivasarapaja, joista on säilynyt epämääräisiä perustuksia. Hyttipaikan alapuolella on slagikumpuja (kuonakumpuja). Kosken itärannalla on myllyn ja sahan kivijalkoja. Raunioiden alapuolella on vanha voimakanava. Lähellä patoa erottuu myös pienen käsipajan ja rautamakasiinin pohjat.
Luonti: 17.5.2010 Viimeisin muutos: 17.5.2010
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.